Folkets hus utanför bidragsbeslut

De 15 bygdegårdarna i Enköpings kommun kommer även fortsättningsvis att få grundbidrag från fritidsnämnden, men Folket hus lämnas återigen utanför listan över bidragsmottagare.

Enköping2005-04-20 00:00
Hösten 2004 gjorde socialdemokrater och centerpartister i fritidsnämnden upp om att låta Folketshusföreningen ingå bland bygdegårdsföreningarna och därmed bli berättigad till grundbidrag. Så har det också varit tidigare, men från och med 1994 ströks Folkets hus som bidragsberättigad förening.
Att Folkets hus återigen föreslogs ingå förklarades i höstas av fritidsnämndens ordförande Erik Göthberg (c), med att övriga partier inte varit intresserade av att behålla bidragen till bygdegårdarna över huvud taget. Därför gjorde centern upp med socialdemokraterna.

Starka protester
Men förslaget väckte starka protester och i kommunstyrelsens arbetsutskott, med borgerlig majoritet fick fritidsnämndens förslag mothugg, och återemitterades till fritidsnämnden. Nya överläggningar mellan partierna följde, och nu finns ett enigt borgerligt förslag, med bibehållna grundbidrag till bygdegårdarna om 60 kronor per kvadratmeter uthyrningsbar yta. Folkets hus är återigen struken som bidragsberättigad förening.
Förutom grundbidragen kan bygdegårdarna enligt förslaget få bidrag till kaptalkostnader för om- och tillbyggnader, förutsatt att det gäller objekt som startats före mitten av september 2004. Bidragen till kapitalkostnader ska alltså tas bort.
Varje bygdegård ska också kunna söka bidrag på maximalt 3 500 kronor per år för ungdomsprojekt. De nuvarande aktivitetsbidragen kommer att tas bort.

"Olika villkor"
Helena Proos (s), vice ordförande i fritidsnämnden, har reserverat sig emot det nya förslaget. Hon föreslog i fritidsnämndens arbetsutskott att bidragen till bygdegårdsföreningarna ska sänkas och på sikt tas bort:
—De ekonomiska villkoren är väldigt olika för olika bygdegårdar. Några innehåller lägenheter och dagislokaler som ger intäkter, andra ligger bra till för annan uthyrning. De behöver inte bidragen. Däremot borde bygdegårdar som inte har sådana möjligheter kunna få bidrag efter särskild prövning, säger Helena Proos.
I årets budget för fritidsnämnden finns 452 000 kronor avsatta för bygdegårdarna. De nya reglerna ska nu först tas upp i fritidsnämnden och sedan i kommunstyrelse och fullmäktige innan de kan träda i kraft 1 januari 2006. Bygdegårdarnas ekonomi påverkas inte förrän år 2008 eftersom bidragen betalas ut andra året efter aktivitetsåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om