På grusslänten utanför ladugården står en grupp barn och försöker härma kossorna inne i ladan. Det råder en förväntansfull stämning och alla barnen väntar ivrigt på att få gå in till djuren. I veckan får barnen, som är mellan åtta och tio år gamla, lära sig om ekologisk och närproducerad mat.
Besöket ute på bondgården i Kromsta är ett moment i lägerskolan som anordnas av Uppsala läns 4H. 4H står för huvud, hjärta, hand, hälsa och visionen är att förmedla kunskap, medkänsla, färdighet och ett hälsosamt leverne.
Samuel Westin som är verksamhetsansvarig tycker att matskolorna knyter ihop de fyra H, på ett bra sätt.
– Matskolan handlar i huvudsak om att barnen ska lära få lära sig om bra mat. Vi har dels den praktiska delen där de lär sig att laga maten och sedan den teoretiska, där de lär sig om varför viss mat är bra mat.
Under dagen har barnen fått gå runt på bondgården och lära sig om de olika djuren. Vid en av hönsburarna står några av eleverna från matskolan och kastar in brödsmulor till hönorna med blandad förtjusning.
– Hönsen har nog varit min favorit i dag, alltså det som har varit roligast. Om man matar dem med händerna tar de maten jättesnabbt, och så går de lite hackigt, säger Oscar Bror Eriksson.
Allan Dehgani, har verkligen uppskattat dagen på bondgården. Han har lärt sig väldigt mycket.
– Från början var det min mamma som ville att jag skulle lära mig att laga mat, och det har jag ju gjort. I måndags fick vi tillexempel lära oss att göra fiskpinnar från grunden, och i morse fick vi laga egen äggröra.
När brödet till hönsen tagit slut vandrar de vidare mot den stora hönsgården inne i ladan där bland annat den svarte tuppen Roland bor. Erica Eriksson som jobbar på gården, berättar om om hur det går till när hönorna värper sina ägg. Sedan är det dags att plocka ägg som ska användas i matlagningen.
I dag ska barnen få steka renskav och blanda med grönsakerna som de hackade upp i går. Edith Gyllenstrand berättar att det är första gången som hon lagar mat själv.
– Jag sökte hit eftersom jag ville lära mig mer om maten, och att laga den. Tidigare har jag bara hjälpt mina föräldrar när de lagat mat hemma, men här får man göra allt själv, säger Edith.
Under veckan kommer de bland annat att få träffa en kvinna från Armenien som ska inspirera dem med sin matlagning och på fredag är det hemmagjord glass som står på schemat.