Projektet med flexibel arbetstidsförläggning vid socialförvaltningen har utvärderats efter ett år. Enligt de första planerna skulle projektet ha avslutats i mars i år men då det varit uppskattat bland medarbetarna förlängdes det under hela 2019.
Tanken med projektet är att medarbetarna ska kunna planera och förlägga sina arbetstider så det gynnar både dem själva och verksamheten. Målet är att förvaltningen ska bli en mer attraktiv arbetsgivare .
Projektet innebär att de anställda får möjlighet att flexa ner till 35 timmars arbetstid per vecka utan att månadslönen påverkas. Normalt ligger arbetstiden på 40 timmar. Detta förutsatt att arbetet kan genomföras med samma kvalitet.
I utvärderingen av projektet konstateras att kvalitén och tillgängligheten i verksamheten inte påverkats märkbart negativt och att medarbetarna bedömde att teamen tar ett gemensamt ansvar för detta.
Tre av fyra medarbetare uppgav att de kunnat utnyttja möjligheten att arbeta färre timmar. Skillnader fanns dock mellan olika team och enheter där vissa inte haft möjlighet att utnyttja flextiden på grund av hög arbetsbörda.
Positiva effekter av projektet är att vissa team kunnat ta längre luncher tillsammans och att många medarbetare tränat på gym eller promenerat under lunchen vilket gett bra återhämtning.
För att möjligheten med att arbeta färre antal timmar ska fungera konstateras att det krävs planering och dialog mellan teamledare, chefer och kolleger. Verksamhetens behov ska alltid gå först.
Kritik har lämnats av medarbetarna över att informationen om reglerna för flextidsuttaget varit otydliga.