Flera frågor måste beaktas först

En del att tänka på. Hans Österberg anser att det finns flera frågor som måste genomlysas innan man fattar beslut om en försäljning och en flytt av kraftvärmeverket.

En del att tänka på. Hans Österberg anser att det finns flera frågor som måste genomlysas innan man fattar beslut om en försäljning och en flytt av kraftvärmeverket.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2017-12-04 13:29

Enligt en artikel i EP 25/11 med rubriken ”Senaste förslaget: Sälj och flytta” skall frågan om kraftvärmeverket tydligen behandlas vid kommunfullmäktiges sammanträde 11 december.

Som part i målet med ansvaret för att fjärrvärmeförsörja tätorten fram till tidpunkten för ett idrifttaget biobränsleeldat kraftvärmeverk vill jag passa på att belysa några av de omfattande ställningstaganden som måste beaktas.

En försäljning måste naturligtvis baseras på företagsekonomiska ställningstaganden. För investeringarna i verksamheten har till stor del abonnenterna svarat för genom anslutningsavgifter och lån. För denna medverkan förutsätts leveranssäkerhet till acceptabla priser. Ett avtal om försäljning kan inte nog behandla och trygga dessa frågors tillgodoseende. Förslaget till försäljningsavtal skall ”hårdgranskas” av expertis före godkännande. ”Fagert tal” och reservationer bör konsekvensgranskas. Det kan föreligga ett intresse av ”säkra inkomster ” från de ”fasta avgifterna” (som är helt avgörande för driften av en kapitalintensiv verksamhet som en fjärrvärmeförsörjning ).

Nu till frågan om att flytta den befintliga hetvattencentralen och den stora värmeackumulatorn om 7 000 kbm fjärrvärmevatten och inte minst till anläggningen dockade kraftvärmeblock. Komplexiteten för en kraftvärmeproduktion är oberoende av anläggningens storlek. Det för här för långt att detaljbelysa omfånget av all teknik som ingår i en kraftvärmeprocess.

Så till frågan om ett eventuellt pannbyte. Det biobränsle som man av ekonomiska skäl anser sig behöva använda är av typ ”returträ”. Det får betraktas vara av diffust slag då de utgörs av rivningsrester med allt vad det innebär. Den för ”normala” skogsbränslen ursprungliga pannan har i samband med bränslebytet fått en förkortad planerad drifttid. För att komma till rätta med problemet har åtgärder vidtagits för anpassning till det nya bränslevalet. Dessa åtgärder borde förlänga tillgängligheten för pannan.

Produktionsanläggningens läge inom hamnområdet gjordes i första hand med hänsyn till eventuellt framtida bränsleleveranser på ån, specifika anläggningars värmebehov och närheten till reningsverket för viss samdrift. Läget talade för uppbyggnaden av ett ringmatningssystem, vilket ökar möjligheten av störningsminskning genom sektionering i nätet. De för värmeleveranserna lagda dimensionerna på rörsystemet utgår maximalt från anläggningen.

En ny placering av en produktionsanläggning skulle kräva en så kallad ”radialledning” mot den befintliga anläggningens

utgångsläge. Sist men inte minst, en ny anläggning kräver minst två två nya pannenheter för att säkra kravet på sk redundans, vilket innebär reserveffekt vid bortfall av största pannenheten. Det kravet är tillgodosett i den befintliga anläggningen.

Med andra ord, tänk efter noga i beslutsprocessen, anser den tidigare chefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om