Flera fall av ehec-smitta i Enköping

Region Uppsalas smittskyddsenhet utreder just nu ett utbrott av ehec i Enköpings kommun.

Koffsanbadet i Enköping misstänks vara smittkällan för ehec-smittan. I avvaktan på att provsvaren kommer avråder Enköpings kommun från att man badar där.

Koffsanbadet i Enköping misstänks vara smittkällan för ehec-smittan. I avvaktan på att provsvaren kommer avråder Enköpings kommun från att man badar där.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-07-27 12:18

Det finns i nuläget 19 bekräftade fall och Enköpings kommun letar nu tillsammans med Folkhälsomyndigheten efter smittkällan.

Utbrottet i Enköping har pågått sedan början av juli, och även denna vecka har det rapporterats flera fall.

– Det är två barnfamiljer med små barn som har insjuknat och det har börjat med barnen. Det upptäcktes förra veckan hos en av familjerna, sedan de blev inlagda på sjukhus. Vi spårar nu smittan med hjälp av laboratorieanalyser och intervjuer med de drabbade familjerna, säger Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare om utbrottet i Enköping.

– Det värsta utbrottet inträffade igår med nio nya fall. Vi hoppas att vi har nått kulmen nu. Det kommer säkert att komma fler fall men förhoppningsvis inte lika många. Vi vet att det rör sig om Enköping och ingen annan ort i länet i nuläget, säger Helena Palmgren.

Någon säker smittkälla finns ännu inte, men misstankar har riktats mot Koffsanbadet i Enköping. I väntan på att provsvar kommer, avråder nu Enköpings kommun från att man badar där.

– För att skydda sig mot smitta är det viktigt att ha en god hygien, inte minst gäller det små barn. Skulle man insjukna är det viktigt att dricka mycket vätska. Helst ska man dricka vätskeersätning och söka upp läkarvård, säger Helena Palmgren.

Enterohemorragisk E.coli, även kallad ehec, är en bakteriesmitta som kan orsaka kraftiga magsmärtor, kräkningar och diarréer som kan innehålla blod. Sjukdomen överförs mellan djur och människor, till exempel efter närkontakt med nötkreatur, eller via livsmedel som förorenats. Detta skriver Region Uppsala i ett pressmedelande.

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare, som till exempel får och getter

Smaka inte på rå köttfärs

Genomstek köttfärsen ordentligt. Ehec-bakterier dör snabbt vid ca 70 grader.

Skölj grönsaker ordentligt

Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött

Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Den som misstänker smitta kan vända sig till 1177 Vårdguiden på telefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!