Fler chattar om våld och incest

Allt fler som ringer Tjejjouren Hjärtrud i Enköping berättar om våld och incest i familjer. Ökningen har varit klart märkbar under de fyra år som jouren funnits.

Enköping2012-01-11 21:59

Det säger  Emma Emanuelsson, ordförande i föreningen, och aktiv i jourverksamheten.
Om det ökande antalet samtal är ett tecken på en verklig ökning av antalet drabbade, eller på att flera har upptäckt tjejjourernas verksamhet och vågar berätta under skydd av anonymitet, går inte att säga.
Men att unga tjejer i Sverige mår sämre än unga killar visade en undersökning som Folkhälsoinstitutet genomförde för några år sedan.
Förklaringarna till resultaten av den undersökningen har skiftat. Några har hänvisat till ett mera individinriktat samhällsklimat där man inte bara förväntar sig att vara lycklig –  man är också sin egen lyckas smed.

Andra ser stigande ungdomsarbetslöshet som en förklaring, och ytterligare andra hög alkoholkonsumtion bland ungdomar.
Sexuella övergrepp som orsak till att unga kvinnor mår dåligt är en mera konkret förklaring, och mörkertalen är stora enligt Cecilia Nauclér, presschef på Bris:
– Vi kan bara säga hur många som ringer till oss och berättar om övergrepp, och vi tar emot omkring 1 500 sådana samtal varje år. Det var en stark ökning under några dagar i samband med att Patrik Sjöbergs bok om bland annat sexövergrepp kom ut, men därefter gick antalet samtal ned igen.
Statistiken från Brottsförebyggande rådet visar antalet polisanmälningar om sexuella övergrepp på tjejer som görs. År 2010 ökade antalet anmälningar om grov fridskränkning mot tjejer under 18 år med 12 procent jämfört med året innan.
Anmälningarna om sexuella övergrepp mot flickor under 15 år ökade med åtta procent, och anmälningarna om sexuellt utnyttjande av flickor under 18 för sexuell posering med 68 procent och för köp av sexuella handlingar med 55 procent.

För flera andra kategorier av sexbrott riktade mot flickor minskade antalet anmälningar från 2009 till 2010. Statistiken för 2011 är ännu inte publicerad.
Såväl från Bris som från Brå understryks att mörkertalet när det gäller sexuella övergrepp mot flickor är stort. Man brukar räkna med att bara tio procent av antalet fall blir kända. Ofta är det familjemedlemmar eller närstående som begår övergreppen, och de utsatta är rädda för konsekvenserna om de berättar.
Det är också en anledning till att Emma Emanuelsson och Tjejjouren Hjärtrud slagit larm om det ökande antalet samtal om incest och våld i familjer som kommer till jouren i Enköping.
– Vi måste ha klart för oss att sådant händer här i Enköpings kommun, och alla som har kontakter med barn och ungdomar måste se och förstå att det är så. Annars får kanske inte de drabbade någon hjälp, säger Emma Emanuelsson.

Från början var de ämnen som tjejer tog upp i kontakterna med jouren ganska spridda. Det handlade om problem i skolan, kompisar, frågor kring kroppen, sorg och våld. De som ringer är allt från åtta år och uppåt, och problemen som tas upp varierar fortfarande, men ökningen av samtal om sexuella övergrepp oroar:
– Vi på tjejjouren arbetar med tystnadslöfte, vi för inga journaler och det går att chatta anonymt med oss, ringa eller mejla. Det ger möjligheter att tala om problem utan att lämna ut sig själv eller familj, och det är bra att allt fler har hittat den möjligheten, säger Emma Emanuelsson.
Tjejjouren Hjärtrud har sin chatt och telefon öppen på söndagskvällar, den har en Facebooksida, och en mejladress.
– Många hittar oss via den nationella tjejjourens hemsida, www.tjejjouren.se, men vi vill gärna komma ut i skolorna och informera om att vi finns också, säger Emma Emanuelsson.
Tjejjourer finns också i Uppsala och Sigtuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om