Fler barn ger inte mer pengar
Skolbarnsomsorgen, uppdragsutbildningarna och tillgången till feriearbeten är de sektorer inom skolförvaltningens ansvarsområde som kommer att få stryka på foten i år till följd av de beslut som fattats i Enköpings kommuns bokslutsberedning.
Förvaltningens önskemål kan också se underliga ut för den oinvigde.
Styrelsen för frivilliga skolformer redovisade ett underskott på 5,7 miljoner kronor i bokslutet. Förvaltningen ville att styrelsen skulle få ett tillskott på 679 000 kronor.
Politikerna har beslutat att "nolla" bokslutet, så att underskottet stryks, däremot blir det inget tillskott.
Styrelsen för förskola och grundskola redovisade ett överskott på 712 000 kronor i bokslutet. Förvaltningen äskade ett tillskott på drygt 4,9 miljoner kronor.
Får kompensation
Politikernas beslut var att styrelsen får ta med sig 700 000 kronor av sitt överskott till årets budget.
Ekonomistyrningssystemet i Enköpings kommun är tänkt att fungera så att den nämnd eller styrelse som får ett överskott i sina verksamheter ett år skall få ta med sig detta överskott till kommande års budget. På samma sätt skall den nämnd eller styrelse som inte hållit sin budget få ta med sig sina underskott till kommande år.
Vid bokslutsberedningen i början av varje år bestäms hur över- respektive underskott skall hanteras. Om de uppstår på grund av faktorer som nämnder och styrelser inte kan kontrollera regleras de. När skolan får fler elever och därmed större kostnader och ett underskott, får de kompensation. När socialnämnden får ett överskott pga att färre personer behövt få socialbidrag, då får nämnden inte behålla överskottet.
Ojämnt inom förvaltningarna
— Men ekonomistyrningssystemet tillämpas även inom förvaltningarna, så att de enskilda resultatenheterna, exempelvis skolor och daghem, också får ta med sig sina över- och underskott.
— Det var för att reglera detta som vi ville ha extra pengar till skolorna, säger Anders Wasberg.
Ett tydligt exempel inom skolans område är skolbarnsomsorgen som haft en mycket stor, men mellan skolorna ojämnt fördelad, tillströmning av elever det gångna året:
— Det som i det sammanslagna bokslutet är ett plus på 145 000 kronor, är i själva verket stora minus på några skolor, och överskott på andra. Den kompensation vi fick i oktober förra året för tillströmningen av barn till fritidshemmen beräknades till 5 300 kronor per barn. Men en fritidshemsplats kostar drygt 22 000 kronor. Vi blev alltså underkompenserade. För en skola som Munksundet, som tog emot 60 extra barn, rör det sig om en stor underkompensation. Och också ett stort underskott i budgeten, närmare en halv miljon kronor.
Får betala för varandra
När skolförvaltningen nu inte får möjlighet att "nolla" skolornas underskott i skolbarnsomsorgen kommer det att ställa till problem i årets budgetar.
Överskotten i några enheter måste tas för att täcka underskotten i andra enheter:
— Respekten för ekonomistyrningssystemet förloras på det här viset, befarar Anders Wasberg.
Skolförvaltningen hade också tänkt sig att arbetsmarknadsenhetens överskott skulle kunna täcka underskotten i vuxenutbildningen, men också användas till att skapa flera feriearbeten för gymnasieungdomar.
Men de pengarna kommer man nu inte att få. Uppdragsutbildningens överskott på en halv miljon kronor från i fjol kommer man inte heller att kunna låta enheten behålla ograverat.
Den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen arbetsutskott har tillstyrkt förslagen till ombudgeteringar. Oppostionen har inte deltagit i beslutet. Kommunstyrelsen och i sista hand kommunfullmäktige fattar beslut om ombudgeteringar från förra årets till årets budgetar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!