Fast pris för torkning populärt i Mälardalen

Torkavtal med fast pris till bönderna för torkning av spannmål har blivit en oväntad succé för Lantmännen. Mängden spannmål som kontrakterats med torkavtal blev 203 000 ton mot beräknade 50 000-100 000 ton.

Bosse Eriksson från Ekeby by i en veteåker.

Bosse Eriksson från Ekeby by i en veteåker.

Foto: Staffan Claesson

Enköping2007-07-27 00:01
"Det är ett vinna-vinna-koncept" förklarar Fredrik Nilsson, försäljningschef för Lantmännens Team Spannmål, framgången.
Avtalen innebär att Lantmännen köper in otorkad spannmål från lantbrukarna till ett fast pris. På så sätt undviker lantbrukarna att skördeförhållanden och fukthalt i spannmålen påverkar slutpriset på den spannmål de säljer. Samtidigt får Lantmännen in säkra leveranser av spannmål till sina anläggningar.
- För bönderna innebär avtalet en större flexibilitet under skörden, de kan tröska med högre vattenhalt utan att priset påverkas. Det är också ekonomiskt fördelaktigt jämfört med att investera i egen torkutrustning på gården, säger Fredrik Nilsson.

För Lantmännen innebär de avtalade leveranserna också att de får in spannmål av högre kvalitet, lantbrukarna kan skörda när fallvärdet, måttet på spannmålets bakegenskaper, på säden är som bäst, oberoende av vattenhalt. Det ger kvarnkvalitet på säden, i stället för foderkvalitet som betalas sämre.
- Torkavtal till fast pris kommer säkerligen att erbjudas även kommande år, säger Fredrik Nilsson.

Sista dagen för tecknande av torkavtal var 5 juli. Då hade 710 odlare avtal med fast torkpris på åtta öre per kilo spannmål. Flest avtal har tecknats i Skåne och i Mälardalen.
Bosse Eriksson, spannmålsodlare i Ekeby by, Vänge, nordväst om Uppsala är en av dem som tecknat torkavtal. Liksom Fredrik Nilsson beskriver han torkavtalen som en vinna-vinna situation för Lantmännen och för odlare. För honom var det enkelt att räkna fram att avtalet skulle bli fördelaktigt för honom:
- Mitt avtal gäller 200 ton höstvete och 200 ton havre från fälten närmast Uppsala. I stället för att tröska och köra hem säden till gården och torka den där och sedan köra tillbaka den till silon i Uppsala när den ska säljas, säljer jag den direkt. Mellan 19 och 22 öre per kilo skulle det kosta mig utan avtalet, nu betalar jag i stället åtta öre per kilo, säger Bosse Eriksson.

Det som gäller för bästa skörderesultat nu är att det inte börjar regna. Enligt Fredrik Eriksson, växtodlingssäljare hos Lantmännen, Uppsala, har vårsäden i norra och östra delarna av Uppland inte mått bra av att det kom för lite regn på försommaren. Höstsäden däremot har klarat sig bra och skördarna ser ut att bli normala eller större än normalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om