Facklig tvist om kyrkoherdetjänst
Kyrkans akademikerförbund har begärt tvisteförhandling med Enköpings kyrkliga samfällighet med anledning av kyrkoherdetillsättningen i Villberga. Förbundsjuristen Robert Svec betecknar samfällighetens krav på att den nya kyrkoherden ska bo i Villberga prästgård som absurt.
Pastoratsnämnden i Villberga överskred sina befogenheter när den lovade den nya kyrkoherden att hon inte skulle behöva bo i tjänstebostaden. Det är den bestämda uppfattningen i samfällighetens ledning.
Snårig anställningasordning
Det är delvis den snåriga anställningsordningen för kyrkoherdar som ställt till det i frågan om tillsättningen. Tre instanser är inblandade: pastoratsnämnden som anställer, Församlingsförbundet i stiftet som kommer överens om lönesättningen och samfälligheten som beslutar om eventuell befrielse från att bo i tjänstebostad. De två senare delarna av anställningsförhållandet bör vara klara innan beslut fattas i pastoratsnämnden.
Så var inte fallet i Villberga då pastoratsnämnden i slutet av juli beslöt att anställa Kristina Schlytern som kyrkoherde. Schlytern klargjorde redan vid anställningsintervjuerna med henne att hon inte ville bo i prästgården, och ansökte skriftligt om befrielse från att bo där i slutet av juni i år. Skrivelsen var ställd till pastoratsnämnden som inte vidarebefordrade den till samfälligheten, där kyrkonämnden är beslutande instans, förrän i slutet av augusti, alltså en månad efter det att pastoratet beslutat anställa Schlytern.
Från pastoratsnämndens sida har man hänvisat till att Villberga prästgård fanns med på en lista över tänkbara försäljningsobjekt som kyrkonämndens fastighetsutskott tillsände pastoratet och dess berörda församlingar i januari i år. I februari i år beslutade Villberga kyrkoråd att enhälligt motsätta sig en försäljning av prästgården.
Men pastoratsnämnden har ändå ansett att en befrielse från att nyttja den som tjänstebostad skulle vara till gagn för såväl pastoratet som för samfälligheten, den kan hyras ut för en längre tid, menar man.
Upprörda känslor
Enligt vad UNT erfar är de senaste årens många turer i Villberga pastorat med bland annat kyrkoherdetill- och avsättningar, en av förklaringarna till att samfällighetens kyrkonämnd i december beslutade vidhålla sin vägran att medge befrielse från boende i tjänstebostad.
Beslutet har väckt mycket upprörda känslor i Villberga pastorat. Och från Kyrkans akademikerförbund anser man det självklart att man inte kan ändra anställningsvillkoren för Kristina Schlytern i efterhand:
— Pastoratsnämnden har beslutat om anställning fullt medvetna om att Kristina Schlytern som ensamstående inte kunde tänka sig att flytta in i prästgårdens 12 rum och kök. Och det borde rimligen också ha stått klart för samfälligheten eftersom kontraktsprosten, som också är adjungerad ledamot i kyrkonämnden, fanns med vid anställningsintervjuerna, säger Robert Svec.
— Kommer vi inte överens i den lokala förhandlingen kommer det att bli central tvisteförhandling och slutligen kanske ett fall för arbetsdomstolen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!