I början av sommaren ställde jag följande fråga här på EP:s insändarsida: ”Om en yrkeskår ständigt baktalar sitt jobb – är det så konstigt att alltför få vill bli arbetskamrater med dessa gnällspikar?”
Jag syftade på lärarskrået – och framför allt deras fackföreningar. Jag fick inget svar.
Den 20 augusti uttalade sig en representant för Lärarförbundet om lönerna. Och det i Upplands lokalradio: ”Gapet mot andra yrken måste minska”.
Reportern ställde inte den självklara motfrågan: Vilka yrkesgrupper? Vilket gap?
Lärarnas eget fackförbund bygger upp sina argument för högre löner på det som faktiskt är en myt: Att lärarskrået ska vara så hopplöst underbetalt.
Om du jobbar inom sjukvården, är polis, rörmokare, brandman eller officer ska du sluta läsa nu, annars är risken att du blir riktigt förb-d:
1) Ditt jobb är inte lika viktigt, eller krävande, som en lärares.
2) Läraren, som redan har mer betalt än du, ska ha ännu mer eftersom föregående punkt (1) gäller.
Inom Enköpings-Postens spridningsområde finns det skolor som betalar en mellanstadielärare, med bara något års erfarenhet, som lägst 33.000 upp till 45.500 kronor – inom det kommunala skolsystemet.
I sammanhanget bör det nog också nämnas att ingångslönerna vanligen – för en helt nyutexaminerad lärare – inte understiger 27.000. Dåligt betalt? Ja, möjligen. Men i jämförelse med vad?
I det svar jag förväntar mig från lärarnas fackförbund vill jag ha redovisat snittlöner, efter lärarlyft och alla andra påslag, och inte de för länge sedan passerade avtalslönerna.
Det är lärarna som ska utbilda våra barn och ungdomar. Inte minst i att vara källkritiska och att tala sanning.
Så upp till bevis – sluta tala om att ”minska gapet” gentemot andra yrkeskategorier så länge ni inte redovisar vilka grupper lärarlönerna ska jämföras med.
Jag hävdar att Lärarförbundet sprider en myt.
Annars måste sanningen vara att samma fack inte har en aning om vad dess medlemmar tjänar. I verkligheten.