Få följde debatt om rasism

I kampen mot rasism gäller det att visa vardagsmod. Det var budskapet från förbundsombudsmannen Berit Fernqvist när Verdandi och ABF ordnade ett temamöte om rasism och främlingsfientlighet i Lillsidan.

Berit Fernqvist, förbundsombudsman, framför några av deltagarna i temamötet. Från v Maina Lundqvist, Beninj Nijimbere, Berit Eklund, Ninni Ghalandari, Sören Andersson och Tommy Carlsson.

Berit Fernqvist, förbundsombudsman, framför några av deltagarna i temamötet. Från v Maina Lundqvist, Beninj Nijimbere, Berit Eklund, Ninni Ghalandari, Sören Andersson och Tommy Carlsson.

Foto: Roland Nordqvist

Enköping2009-06-17 10:52
Mötet hölls i Verdandi-lokalen, som är belägen i ett av Enköpings invandrartätaste bostadsområde.

Trots att ämnet är högaktuellt, bland annat med tanke på Sverigedemokraternas framryckande i olika opinionsundersökningar, lockade mötet inte någon större skara besökare.
De som kom var dock engagerade och Berit Fernqvist blev flitigt avbruten av mötesdeltagarna som gav uttryck för sina åsikter i ämnet.

Berit Fernqvist berättade inledningsvis att Verdandi tagit upp integrationsfrågor på sin kongress förra året och då antagit programmet: Ett samhälle för alla.
- I januari i år fick vi pengar från Ungdomsstyrelsen för att arbeta med just frågor som rör rasism och främlingsfientlighet, förklarade hon.
Mötesdeltagarna fick ge förslag på hur rasism definieras och det gavs flera varierande svar.

Ninni Ghalandadri, född i Sverige av kurdiska föräldrar, sade:
- Det kan vara när man inte känner sig välkommen i samhället.
Verdandi-lokalen, där mötet hölls, är belägen i ett av Enköpings invandrartätaste bostadsområden.
Berit Fernqvist konstaterade att rasism inte alls är något nytt fenomen utan har rötterna i gammaldags rastänkande som kom till Sverige redan på 1700-talet.
- Rasism bygger mycket på makt men frodas och växer genom fördomar, förutfattade meningar och okunskap.

Hon gav flera exempel på fall som tagits upp i massmedia.
- Vi har sett i tv om nattstädare som arbetar för rena slavlönerna och vi läser om hur rasism förekommer exempelvis på Polishögskolan i Solna. Media rapporterar om hur antalet anmälningar till diskrimineringsombudsmannen ökar.
- Men en del av skulden kan också läggas på massmedia som mer sällan beskriver positiva händelser och attityder.
Berit Fernqvist påpekade att Sverigedemokraterna i förra kommunalvalet lyckades få röster som räckte till mandat i både Uppsala och Enköping och på en massa andra platser.

-Att bekämpa de invandrarfientliga krafterna är att visa vardagsmod. Och det kan göras på många olika sätt.
Efter Berit Fernqvists anförande samlades deltagarna i smågrupper för att diskutera hur man kan göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!