”Ett väldigt dåligt boende just nu”

Ombyggnaden av Ljunggårdens A-hus orsakar stora problem för hyresgästerna.

Carina Weir, EHB:s vd.

Carina Weir, EHB:s vd.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2018-07-23 06:00

ENKÖPING

– Just nu är det här ett väldigt dåligt boende, säger Eskil Brunsberg, 93.

I höst är det två år sedan som besökarna till aktiviteterna på Ljunggården tvingades börja ställa ut hinkar i samlingssalen för att samla upp regnvatten.

Det regnade in och lokalerna vattenskadades. Kaféet stängdes såsmåningom och all föreningsverksamhet har flyttat ut.

I våras inleddes ombyggnadsarbetet. Det är omfattande och ska, enligt tidsplanen, pågå fram till mitten av november.

”Vi hoppas på er förståelse för de besvär, höga ljud (i perioder) och viss förändrad framkomlighet under byggnationen och ser fram emot ett stort lyft för hela Ljunggårdens A-hus”, skrev EHB i ett brev till de aktuella hyresgästerna.

Och nog har det orsakat besvär.

Boende, och flera anhöriga till hyresgäster i Enköpings Hyresbostäders 14 seniorlägenheter i A-husets loftgång, har hört av sig till tidningen med kritiska synpunkter om förhållandena just nu.

Få vill säga något offentligt, men Eskil Brunsberg tycker att det är viktigt att ilskan och kritiken kommer fram.

Vi träffas på den soliga uteplatsen och han går före med sin rollator förbi byggställningarna fram till den närmaste hissen upp till hans våningsplan.

– Den här ska dom byta ut, berättar han när vi stannar mellan två våningsplan på första trycket.

Andra knapptrycket går bättre.

Han berättar om en försämrad städning, orimligt högt buller som gör att man varken kan vistas inomhus eller utomhus. Han pekar på golvet där man bilat betong i hettan.

– Och just nu fungerar inte varmvattnet. Man får spola i genomsnitt 28 liter per gång för att det ska bli varmt. Jag har mätt. Är det klokt, nu när kommunen skickat ut information att vi ska spara på vattnet, till och med när vi borstar tänderna, suckar han.

Eskil Brunsberg har trivts bra i sin lägenhet sedan han flyttade hit från gården i Långtora för några år sedan.

– Fram till nu. Frågan är varför vi inte har erbjudits ersättningslägenheter under byggtiden, eller åtminstone nedsatt hyra, undrar Eskil Brunsberg.

Han har tidigare sökt information hos både hyresvärden och kommunen och hade gärna velat att någon ansvarig från EHB skulle ha varit med under vårt samtal.

– Jag tycker att det ska gå juste till, men jag har inte fått tag på någon. Alla är på semester.

Tidningen har haft kontakt med Carina Weir, vd för Enköpings Hyresbostäder, som menar att det är svårt att i förväg veta hur stora problem en ombyggnation medför.

– Ombyggnationen av Ljunggården gäller inte lägenheterna och vi har därför bedömt att det inte är aktuellt med en evakuering, svarar hon.

Hon fortsätter:

– Det vi gör är att i planering och under pågående ombyggnation försöka begränsa påverkan på hyresgästerna i så stor utsträckning som det bara går. Blir det trots det betydande olägenheter för hyresgästerna, exempelvis av buller som vid ombyggnationen av Ljunggården, går vi in i efterhand och reglerar när det blivit men i boendet.

Och varmvattnet?

– Problemet uppstod i samband med ombyggnationen när ventiler stängdes av. Trots att ventilerna är öppna igen har vi ett bestående problem med att det tar tid att få varmvatten. Vi har jobbat intensivt för att åtgärda detta och har förutom felsökning även bytt cirkulationspump. Tyvärr har ingen av våra åtgärder löst problemet och vi har därför tagit in hjälp från vår leverantör för att åtgärda problemet, förklarar Carina Weir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!