Ett ”Bonjour madame!” är en tillgång i vården

Språkkunskaper och kunskap om andra kulturer kommer att bli viktigare för personal inom vårdyrken, och redan arbetar många utrikes födda inom sjukvård och äldreomsorg.

Elisabeth Agge och Therese Ndayishimiye är överens om att utbildning är viktig, men också intresse för att arbeta med människor.

Elisabeth Agge och Therese Ndayishimiye är överens om att utbildning är viktig, men också intresse för att arbeta med människor.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-09-07 17:00

På Björkbackens omvårdnadsboende med ett 70-tal platser, har Therese Ndayishimiye, född i Burundi, arbetat i sju år. I hemlandet arbetade hon på ekonomiavdelningen i ett transportföretag:

– Där hade jag mycket kontakt med människor, och det ville jag ha i Sverige också. Därför valde jag undersköterskeutbildning på Komvux efter Sfi-studierna, och fick jobb direkt när jag var klar, här på Björkbacken, berättar Therese Ndayishimiye.

Det har hänt att boende första gången de träffats inte velat ha hjälp av henne, men det är inget som gjort henne ledsen eller ens förvånad:

– En gammal människa som kanske aldrig träffat en färgad person tidigare kan naturligtvis bli förskräckt första gången, men vi har alltid kommit överens när vi vant oss vid varandra, säger Therese Ndayishimiye.

Elisabeth Agge är resultatenhetschef på Björkbacken och ansvarar för ett 70-tal boende och omkring 100 fast anställda och timvikarier. Etnicitet och ursprung registreras självklart inte, men enligt Elisabeth Agge är färre än 50 procent utrikes födda.

– När vi anställer är det naturligtvis kompetens och intresset för att arbeta med människor som avgör, inte ursprung. Flertalet av dem som vi ändå vet är utrikes födda har någon form av vårdutbildning, säger Elisabeth Agge.

Liksom Therese Ndayishimiye betonar hon att personliga egenskaper och intresse av att arbeta inom vård och omsorg är viktigt, och tillägger:

– Det positiva med att arbeta med människor borde betonas mycket mera så att fler vill utbilda sig inom yrken som handlar om att bemöta människor. Det är givande och lärorikt och man får mycket tillbaka.

För Therese Ndayishimiye är arbetet en pågående lärprocess. Svårast har det varit med maträtter. Vad är inlagd sill, och vilka rätter från julbordet kombineras?

– Det blir många frågor, men det blir också ett utbyte. Boende berättar för mig, och jag kan berätta lite för dem, säger hon.

Att hon har franska som första främmande språk har också visat sig vara en tillgång:

– En boende hälsar mig alltid med ”Bonjour madame!”, och sen kan vi växla några fraser på franska. Det är roligt för oss båda.

Mest rörande i hennes jobb är när hon ska på semester, och får höra att ”Du kommer väl tillbaka? Du får inte sluta här!”

– Då känns det i hjärtat, säger Therese Ndayishimiye.

Omvårdnadsboenden

I Enköpings kommun finns 12 omvårdnadsboenden med sammanlagt cirka 470 platser. Sju av omvårdnadsboendena är i staden, övriga i Hummelsta, Fjärdhundra, Örsundsbro och Grillby.

Totalt är 702 personer anställda på de kommunala omvårdnadsboendena, varav cirka 100 på Björkbacken.

Vård- och omsorgsförvaltningen deltar i ett regionalt språkstödsprojekt, KIVO-C. Inom projektet har 44 personer utbildats till inkluderingshandledare på olika arbetsplatser. Sju språkombud samordnar arbetet.

KIVO-C drivs av Vård- och omsorgscollege Uppland, finansieras av Europeiska socialfonden och syftar till att möjliggöra en breddad rekrytering och tillvaratagande av utlandsfödda personers kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!