Ensamkommande får stanna för studier

Asylsökande upp till 18 år kan få bo kvar i kommunen tills de fått det första beslutet från Migrationsverket. Det gör att de kan fortsätta sina gymnasiestudier på orten.

Snabbt. Det har gått snabbt för ungdomarna att komma igång med svenska språket. De antecknar flitigt under lektionerna.

Snabbt. Det har gått snabbt för ungdomarna att komma igång med svenska språket. De antecknar flitigt under lektionerna.

Foto: Elisabeth Hedman

Enköping2017-10-07 18:00

Migrationsverkets långa handläggningstider skapar osäkerhet hos asylsökande ungdoma som när de fyller 18 år ska vända sig till Migrationsverket för att få en boendeplats i landet.

Det innebär att ensamkommande unga som redan bott en tid i kommunen kan tvingas flytta.

– Det är personer som varit här i två år och ännu inte fått besked. Normalt sett får de besked före sin 18-årsdag men de långa handläggningstiderna gör att alla ärenden inte hunnits med. De unga har hunnit bli vuxna och då hör de till Migrationsverkets boenden, vårt ansvar upphör, säger Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden.

Regeringen har dock beviljat alla kommuner ett tillfälligt kommunbidrag för att de unga vuxna som ännu väntar på besked i sitt asylärende ska kunna stanna kvar i kommunrna.

Enköping får drygt 1,8 miljoner kronor för 2017 och 934 000 för 2018 i schablonbidrag.

Genom att låta de asylsökande ungdomarna gå tillbaka till Migrationsverket kan kommunerna alltså tjäna på det ekonomiskt.

Socialnämnden i Enköping har nu beslutat att låta unga vuxna asylsökande födda 1999 bo kvar i kommunen tills de får första beslutet från Migrationsverket.

– Vi uppfattar regeringens schablonbidrag som att vi bör överväga att låta dem stanna i kommunen tills de fått sitt första besked. Det vore underligt om vi ska tjäna pengar på de statliga bidragen, säger Solweig Eklund (S).

Den främsta orsaken till att ungdomarna ska få stanna efter sin 18-årsdag är att de ska ha möjlighet att avsluta sina gymnasiestudier på orten.

Får de avslag på asylansökan och överklagar beslutet övergår de dock till Migrationsverkets boenden eller får ordna eget boende.

Flera olika förslag fanns på hur kommunen ska lösa frågan. Från att ungdomarna får stanna till asylbeslutet är helt klart till att de som bor här idag återgår direkt till Migrationsverkets boenden. Kostnaderna varierar från 15 miljoner till ingen kostnad alls för kommunen.

Det förslag som antogs av socialnämnden beräknas kosta kommunen mellan en och två miljoner kronor per år.

Mot beslutet reserverade sig ledamoten Magnus Hellmark (C) som förespråkade förslaget där de asylsökande ungdomarna ska få bo kvar hos kommunen ända tills Migrationsverkets beslut vunnit laga kraft. En lösning som beräknas kosta kommunen mellan åtta och 15 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!