Enköpingsskola går ut i cyberrymden
Nu ska Westerlundska gymnasiet i Enköping bli en del av den virtuella världen Second Life.
Westerlundska gymnasiet satsar på att bygga en egen virtuell ö.
Foto:
Trycket på att få vara med är stort. I nuläget räknar man till 19 elever och ett par till kan få plats.
- Westerlundska är det första gymnasiet i Norden som hakar på trenden att ge sig ut i den virtuella världen, berättar Kurt Näslund som är lektor vid utbildningsförvaltningen i Enköping.
Second Life skapades 2003 av Linden Research Inc och tre år senare slog den igenom på allvar.
Utrikesminister Carl Bildt invigde den svenska ambassaden i den virtuella världen.
I starten var antalet användare 70, nu har den stigit till cirka 15 miljoner.
- Det är på sätt och vis en riktig värld eftersom man gör precis som i vår värld och skapar hus, gator, gallerior och till och med företag, berättar Andrzej Marcinkowski.
- Men det krävs kunskaper för att göra det. Det finns en tanke bakom och man måste samarbeta. Vem som helst kan vara med. Man registrerar sig och hämtar hem ett gratisprogram som man sedan använder.
- Eleverna lär sig inte bara agera på internet utan skolan kan undervisa på distans i en rad olika ämnen. Eleverna behöver inte ens vara på plats i skolan utan kan till exempel sitta hemma vid sin dator och plugga matte, fysik eller kemi. Undervisningen sköter läraren via filmer, direktchat och onlinemöten. Eleven kan lyssna via högtalare eller kommunicera via ett vanligt headset.
Andrzej Marcinkowski jobbar i ett eget företag bredvid lärarjobbet på Westerlundska och det är på den vägen han kommit att intressera sig för Second Life.
- Jag har bland annat varit med och byggt upp en kopia av Kungsträdgården och Berns på den svenska ön, www.swedenisland.se, berättar han.
- Hittills har jag jobbat med det här en del i underhållningssyfte, men här kommer vi ut i verkligheten.
- Det största problemet är att det är ganska få som är kunniga än så länge och det är det jag vill avhjälpa.
Nu ska digitala avbilder av eleverna, avatarer, skapas. Därefter påbörjas arbetet med att fylla den ö på 65 000 kvadratmeter som Westerlundska gymnasiet ska bygga.
- Det är ett jobb som eleverna går in för med liv och lust, konstaterar Andrzej Marcinkowski.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!