Enköpingskock skapade nationalrätt
Enköpingskocken Kent Sandin vid Haga slott stod som segrare när Årets nationalrätt korades i samband med att organisationen Smaka på Stockholm arrangerade storslaget nationaldagsfirande i Kungsträdgården.
Kent Sandins skapelse består av getostfyllda lammfärsbiffar med vitlökskräm, serverade med bönor och rotfrukter i rosmarinsky.
Fem av Sveriges mest erfarna kockar tävlade om titeln. Var och en av dem kvalificerade genom minst 25 år i yrket och med värdefulla insatser för svensk gastronomi bakom sig. Nationalrätten däremot ska vara så enkel att även icke matproffs klarar att få till den. Den ska också bestå av svenska, billiga året runt-råvaror.
Årets jury bestod av Werner Vögeli, Gunnar Göransson, Birgitta Rasmusson, Christina Möller, Johnny Johansson (förra årets vinnare), Ingrid Eriksson och Ulf Elfving.
Juryns motivering lyder "Vinnaren har kombinerat bruna bönor och rotfrukter på ett nytänkande sätt med nya smakkombinationer. Rättens föredömligt få ingredienser lyfter fram lammfärsen och låter den helt komma till sin rätt. De harmoniska färgerna speglar den goda smaken och gör anrättningen till en värdig nationalrätt".
Har vunnit förut
Kent Sandin har visat vinnartakter förut. År 2000 fanns han med i den mellansvenska trio som med en gösfilé tog hem riksmästerskapen i matlagning. 1996 lotsade han svenska juniorlandslaget i matlagning till OS-guld, en bedrift som gav honom och laget Positiva Sveriges hedersomnämnande året därpå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!