Enköpingselever får lön för att gå i skolan
Westerlundska gymnasiet i Enköping lockar med lön för att få elever att gå i skolan. Det handlar om ett antal elever elever som tappat all ork och motivation. Enligt förslaget kan eleverna få ända upp till 2500 kronor i månaden.- Kommunen kan spara pengar på det hjär förslaget, säger gymnasiechef Lars Palm, som dock är fullt medveten om att förslaget är mycket kontroversiellt.
Det handlar dels om elever som redan är inskrivna på det individuella programmet men som saknar ork och motivation för att studera, som skolkar och sällan kommer till skolan. Det handlar också om elever i övre tonåren som valt bort gymnasiet, är utan fast arbete men som kanske befinner sig i riskzonen för kriminell eller annan asocial verksamhet. Förslaget presenterades på onsdagen för första gången för politikerna i styrelsen för de frivilliga skolformerna.
Gymnasiechefen Lars Palm erkänner utan omsvep att man varit mycket tveksam till förslaget att ge lön.
— Men det här blir betydligt billigare än andra bidragsformer, säger Palm. En dag på ett LVU-hem kostar samhället 3 500 kronor per dag. Kommunen kan faktiskt tjäna mycket pengar på det här.
Han menar att förslaget också kan vända på dygnet för en del ungdomar och få ungdomar på glid på rätt köl igen.
Skolledningen kallar den nya "linjen" för arbetslinjen. Meningen är att eleverna skall varva praktik ute i arbetslivet med studier i skolan. Praktiken skall ske mycket efter elevens egna önskemål.
— Nästa steg blir att föra in dem i skolan för gott, säger Lars Palm.
Studiebidraget tillkommer
Eleven kan få 2 000—2 500 kronor i månaden. Pengarna skall betraktas som lön och deklareras om eleven har andra inkomster under året. Förutom dessa pengar uppbär eleven det ordinarie studiebidraget på 500 kronor per månad, alltså sammanlagt 3000 kronor i månaden. Skolledningen är medveten om att andra elever i skolan som varje dag frivilligt går till skolan kan tycka att det är stötande att vissa elever får lön för att gå till skolan.
- Vi ansvarar för ungdomar upp till 20 år. Men för en del är utbildningen inte lockande nog. Och merparten befinner sig i riskzonen.
— Det här förslaget är känsligt ur många aspekter. Men vi vill köra det här och se vad det blir av det, säger Lars Palm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!