Enköpings stadshotell bevaras
Kommunen har rätt att besluta vad den vill, men de måste hålla oss skadeslösa.Det sade Peab:s regionchef Lennart Anderén på torsdagen sedan det blev klart att regeringen avslagit fastighetsbolagets överklagande av detaljplanen som reglerar att gamla stadshotellet i Enköping ska bevaras.
— Vi begärde och fick ett möte med handläggaren på departementet där vi kunde korrigera de faktafel som då fanns i underlaget till beslut, men vi visste åt vilket håll beslutet lutade, sade Lennart Anderén.
40-50 miljoner kronor
Peab kommer nu sannolikt att begära ett möte med representanter för Enköpings kommun när man fått tillgång till hela beslutet. Det som offentliggjordes på torsdagen var bara beslutsmeningen, att överklagandet avvisas. Underlaget till beslutet blir offentligt först när det undertecknats av statsrådet Mona Sahlin.
Peab har under nästan hela sin tid som ägare till statt-fastigheten vid Stora Torget i Enköping hävdat att det skulle bli alltför kostsamt att rusta och bevara det gamla hotellet.
Enligt analyser som gjorts av vad grundsförstärkningar och antikvariska undersökningar i samband med dessa skulle kosta vid en renovering uppgår merkostnaden till 40-50 miljoner kronor jämfört med nybyggnadskostnaden.
— Jag vill inte gå in på vad vi kan komma att begära i skadestånd. Det är en fråga som kommer att tas upp i diskussioner med kommunen längre fram, sade Lennart Anderén på torsdagen.
"Ekonomiskt omöjligt"
Finanskommunalrådet Åke Hedén (c), var på torsdagen lika lite som Anderén förvånad över regeringens beslut:
— Det är inte helt oväntat. Det värsta som kan hända nu är att vi får en mångårig process angående skadestånd med överklaganden upp till fastighetsöverdomstolen.
Åke Hedén var en av de 16 som röstade mot detaljplanen för bevarande av stadshotellet när den fastställdes i kommunfullmäktige i oktober 2004.
— Jag ansåg det vara ekonomiskt omöjligt att bevara stadshotellet, och för att risken för att kommunen skulle krävas på stora skadestånd var stor om man beslutade om ett bevarande, sade Åke Hedén på torsdagen.
Kommunen har redan anlitat en jurist specialiserad på plan- och byggfrågor och skadestånd som börjat sätta sig in i stattfrågan.
Betydelsefull för miljön
Anneli Djurklou, (s), oppositionsråd, röstade för ett bevarande av stadshotellet, och var förhoppningsfull efter regeringens beslut:
— Det är svårt att veta vad det kommer att föra med sig, men det som är viktigast för mig är att fasaden mot torget blir kvar, det är den som är betydelsefull för miljön och rummet runt torget. Hur interiören ser ut tycker jag kan diskuteras, sade Anneli Djurklou.
Hasse Eson, kulturdebattör och en av de tongivande i RIS, Riv Inte Stadshotellet-gruppen, var glad på torsdagen:
— Det är bara fantasin som begränsar möjligheterna för ett renoverat stadshotell. Inom RIS vill vi ha hela gamla stadshotellet kvar, även interiören. Att riva tillbyggnaden och bygga nytt på dess plats och på innergården ser vi däremot inga problem med, sade Hasse Eson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!