Enköpings kommun planerar under våren att införa en så kallad Smiley-märkning.
En första information till företagare ska äga rum i mitten av mars och offentliga arrangemang, med Smiley-utdelningar, är planerade på försommaren och i samband med trädgårdsdagen i september.
– Idag är det ett 90-tal företag i Enköping som klarar kraven för att få en Smiley. Men det kan bli fler under våren, säger Linda Jacobson, miljö-avdelningschef.
Hon informerade ansvariga politiker i miljö- och byggnadsnämnden om det pågående projektet vid nämndens möte på onsdagsförmiddagen.
Vem kan då få en Smiley? Jo, alla som vid upprepade tillfällen, förmodligen minst två, fått godkänt vid inspektörernas besök.
– Alla som säljer livsmedel direkt till konsumenterna. Till exempel många företag och gårdsbutiker i Fjärdhundraland, säger Linda Jacobson.
En projektgrupp finslipar nu vilka regler som ska gälla i Enköping, men kommunen samarbetar med det nätverk av kommuner i södra Sverige, en handfull i Skåne samt ytterligare ett par, som infört Smiley-märkningen.
Trots att entusiasmen att införa Smiley-märkningen var stor på onsdagens möte har inte premieringssystemet blivit den succé som tidigare kommuner tänkt.
Malmö stad meddelade i april 2017 att man tar bort märkningen.
– Matställena i Malmö har inte fått bättre kontrollresultat sedan Smiley-systemet infördes 2005. 539 matställen, det vill säga 20 procent av alla matställen i Malmö, har idag en Smiley. Förhoppningen var att konsumenterna skulle använda Smileyn som påtryckning på matställena för att de skulle skärpa sin livsmedelssäkerhet. Antalet Smileys har dock legat konstant de senaste fem åren, säger Mathias de Maré, chef för avdelningen för livsmedelskontroll i ett pressmeddelande.
Även Eslöv tar bort märkningen.
– När vi måste återta en Smiley, hamnar företagarnas fokus på den förlorade Smileyn istället för på avvikelserna och den försämrade livsmedelssäkerheten, sa miljöinspektör Mikael Ståhle i en intervju på kommunens hemsida i juni förra året.