Enköping-Håbo planerar dra igång Leader-projekt

Som en förlängning av turistsamarbetet inom föreningen Norr Mälarstrand vill nu Enköping-Håbo dra igång i Leader-projekt och därmed få stöd av EU. Leif Wictorén, turismutvecklare inom de båda kommunerna inbjöd i torsdags näringsidkare, politiker och föreningsaktiva till ett första möte.

Enköping2007-03-02 20:19
Mats Jansson, utvecklingschef på Gotlands Turistförening berättade hur man arbetar i den LAG-grupp som verkar på Gotland inom det nuvarande Leader+.
För den kommande perioden i landsbygdsprogrammet, som omfattar 2007-2013, får Uppsala län 12 miljoner från EU under förutsättning att stat och kommuner går in med 16 miljoner.
- Eftersom man vill nå upp till ca 100 000 invånare hade vi även bjudit in personer från Västerås, berättar Leif Wictorén. Men eftersom projektet ska vända sig till landsbygden får tätorterna inte vara större än 20 000 invånare och det innebär att man i Enköpings fall får exkludera någon eller några stadsdelar.

Leader är en arbetsmetod som funnits inom EU sedan 1991 och det är en fransk förkortning som betyder Samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi. I Sverige har arbetsmetoden funnits sedan 1995.
Metoden innebär att den offentliga sektorn samverkar med näringsliv och ideella föreningar, förklarar Mats Jansson.
Vid träffen i Enköping fick deltagarna, ett 30-tal inbjudna, arbeta praktiskt med olika frågeställningar. Deltagarna intervjuade varandra om vad som kan göras för att locka turister till bygden och vilka målgrupper man ska rikta sig till. Enigheten var ganska stor om att regionens främsta tillgång är naturen och det förhållandevis billiga boende man kan erbjuda i jämförelse med Stockholm.

- Det första man ska göra är att skriva en plan för vad man vill genomföra under de kommande sex åren, berättar Leif Wictorén. Därifrån ska man sedan hitta lämpliga projekt att arbeta med.
- Det viktiga är att vi kommer igång nu, så vi inte tappar tempo tyckte Maria Berg, från LRF.
Mats Jansson och Leif Wictorén förklarade hur tidsplanen ser ut.
Våren ska ägnas åt att bilda en styrelse, skriva stadgar, göra en budget, lösa medfinansieringen och utse verksamhetsledning. Sedan drar det praktiska arbetet igång under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!