Enklare regler för bönderna

Enköping2017-06-21 06:00

Äntligen sommar, med allt vad det betyder. Det gror på fälten och vi njuter av att se hur de växer. Bonderomantik? Mer än så. Det handlar om sund mat på våra tallrikar, det handlar om säkerhet och det handlar om en levande landsbygd.

Varje satsad krona i närproducerat genererar tre gånger pengar till regionen, men det kan bli mer. En vanlig dag äter var tredje svensk mat finansierad av skattemedel. I Uppsala län och Enköpings kommun behöver vi bli mycket bättre på att servera mer närproducerat till våra skolelever, våra sjuka och gamla. Flera kommuner i landet lyckats öka det närproducerade i sina kök. De menar att nyckeln är ett systematiskt arbete tillsammans med producenter och att gemensamt jobbat fram smarta upphandlingskrav som gynnar regionens producenter.

När det gäller närodlat blir det mer aktuellt att veta vad man lägger på grillen och vad ens barn äter i skolan. Häromdagen rapporterar ekot, Sveriges Radio, att multiresistenta bakterier av typen ESBL carba, som står emot nästan all antibiotika, fortsätter att öka i Sverige. Vi måste motverka den utvecklingen.

Att förstärka kopplingen mellan lokalproducerat och offentlig upphandling är ett effektivt sätt att stärka jordbruket på orten och slippa multiresistenta bakterier. När vi producerar vår egen mat blir transporterna kortare och vi kan ställa högre krav på miljö- och djurskydd. Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt med hållbar mat på våra tallrikar. Det är dessutom bra för oss ur ett hälsoperspektiv, det skapar jobb på landsbygden, och det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.

Dessutom kommer jordbruket oftast långt ned i prioriteringen när detalj- och översiktsplaner görs. Det handlar om att skydda och ta vara på åkermark. Jordbruket ses oftast långt ned i prioriteringen när detalj- och översiktsplaner görs. Ofta finns ett överdrivet fokus på tätorterna. Lagstiftningen behöver skärpas för att underlätta arbetet ute i kommunerna i att bevara åkermarken för odling av sund mat får våra invånare. Kraven på beslutsunderlagen behöver stärkas och definitionen och motiveringen av vad som utgör ett väsentligt samhällsintresse måste tydliggöras, anser vi i Centerpartiet. Detta är inte hållbart i längden och det går stick i stäv emot livsmedelsstrategin där målet sägs vara att jordbruksproduktionen ska öka.

En del kommuner går mot strömmen. Gotland är ett exempel där arealen gått upp med 1600 hektar. I likhet med Gotland har Uppsala län de bästa förutsättningarna för de gröna näringarna att växa. En annan lärdom vi kan ta med oss från Gotland är att det finns en attityd i byggnadsnämnden på kommunen att alltid ifrågasätta om man vill bygga på åkermark.

När det gäller livsmedelsstrategin saknar den dessvärre konkreta åtgärder för att förbättra företagsvillkoren för Sveriges lantbrukare, vilket Centerpartiet påtalat, och vi fortsätter driva på för gynnsammare enklare regler för våra bönder och livsmedelsproducenter.

distriktsordförande i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om