En välkomnande verksamhet

Nu är alla kommunens fritidsgårdar i Enköping HBTQ-certifierade. "Det känns jättekul, speciellt för att all personal fått möjlighet att gå utbildningen" säger Helene Hellberg, föreståndare vid V-boden.

Välkomnande. "HBTQ-tänket innebär en välkomnande miljö oavsett vem man är" säger Helene Hellberg, föreståndare vid V-boden, som tog emot fritidsgårdens diplom.

Välkomnande. "HBTQ-tänket innebär en välkomnande miljö oavsett vem man är" säger Helene Hellberg, föreståndare vid V-boden, som tog emot fritidsgårdens diplom.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-06-15 20:08

Medan barnen som brukar besöka fritidsgården V-boden vid Västerledstorg var i Bredsand och badade firade personal, tjänstemän och politiker att kommunens fem fritidsgårdar nu har blivit HBTQ-certifierade med diplomutdelning och tårta.

Från RFSL var utbildningschef Gustaf Hedman på plats för att dela ut de inramade diplomen till Fjärdhundra fritidsgård, Ungdomens hus, V-boden, Hummelsta fritidsgård och Romberga fritidsgård.

– Certifieringen är en mastig process. Arbetsplatserna utbildas i fyra steg spritt under året. Vi har kontakt under en längre period och det känns kul att kunna avsluta det så här, säger Gustaf Hedman och ställer sig i kön för att få en bit av tårtan med regnbågsflaggan på.

Utbildningen handlar om bemötande, att inkludera alla i den miljö man arbetar i.

– Många unga HBTQ-personer vittnar om att det finns ett behov av det. Det viktiga saker i vardagen, exempelvis hur man hanterar jargonger på fritids eller att respektera det sätt olika personer vill bli tilltalade på, säger Gustaf Hedman.

Utbildningen utmynnar i en gemensam treårig handlingsplan som personalen tar fram för verksamheten. Fem områden ska man nu jobba med för att utveckla och förbättra. Det är fysisk miljö, samtalsmetodik, introduktion av nyanställda, fortbildning samt normkritiskt tänkande kring aktiviteter.

I praktiken på fritidsgården kan det handla om att jobba med aktiviteter som alla kan delta i, att ha könsneutrala deltagarlistor eller hur man tilltalar personer.

– För oss handlar det mycket om ett sätt att bemöta andra, att vi blir medvetna om hur vi pratar om saker. Det vi säger har starka signalvärden till barnen och ungdomarna och hur vi bemöter olika frågor är viktigt, säger verksamhetschef Anna Habbe.

Helene Hellberg är föreståndare vid V-boden. Hon är glad och entusiastisk över utbildningen personalen genomgått.

– Det känns jättekul. Jag har jobbat med det här i 29 år men det här känns som ett nytänkande. Och extra roligt att all personal fått möjlighet att gå utbildningen, säger Helene.

V-boden är en öppen verksamhet dit alla barn och ungdomar är välkomna.

– Och då blir det ännu viktigare att vi är välkomnande oavsett exempelvis religion eller könsidentitet, säger Helene Hellberg.

Sammanlagt har 20 anställda vid kommunens samtliga fritidsgårdar deltagit i utbildningen som finansierats genom medel från socialstyrelsen.

HBTQ-certifiering

Det är RFSL som håller utbildning för HBTQ-certifiering för olika verksamheter, offentliga eller privata.

Genom certifieringen får verksamhet verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

Målet med certifieringen är att:

•de anställda i verksamheten ha fått ökad kunskap om HBTQ, normer samt konsekvenser av normer för hälsa och livsvillkor för HBTQ-personer.

•verksamheten ha påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, utifrån ett HBTQ-perspektiv.

Källa:RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!