Videon är inte längre tillgänglig
Plötsligt ser fotograf Sven-Olof en fjärilsformad skylt som pekar mot en avtagsväg, och vi drar båda en suck av lättnad. Nu vet vi att vi hittat rätt. Minuter senare kliver vi ur bilen på gräsplätten som agerar parkering och möts av markägaren och insektsentusiasten Allan Lundkvist, som berättar hur det kommer sig att han fastnat för fjärilar.
– De har spännande former, spännande färger. De är fantasifulla djur.
Vi står i Vånsjö fjärilsträdgård, mellan Enköping och Fjärdhundra. För andra sommaren i rad kan besökare komma hit för att lära sig om fjärilar och allsköns småkryp. Här trivs kålfjärilar och rapsfjärilar bland den blå höstvädden, och humlor brummar omkring honungsörten på ängen. Allan Lundkvist har öppnat trädgården med hjälp av EU-bidrag för att kunna informera om hur viktiga insekter är.
– De har en dålig klang. Folk tänker bara på getingar och myggor och hatar dem, säger han.
– Men insekter och växter hör ihop. Vi måste få tillbaka ängarna, för insekterna har varken mat eller husrum när ängarna är borta.
Naturskyddsföreningen i Enköping tvekade inte att stötta fjärilsträdgården när Allan Lundkvist kontaktade dem på idéstadiet. De har skjutit till egna pengar och bland annat bidragit med fjärilskikare för att man lättare ska kunna upptäcka färgglada flygfän utan att komma för nära och skrämma bort dem.
– Det är absolut värt att satsa på det här. Insekter är en grupp som varit undanskuffade, och de är väldigt viktiga. Utan insekter får vi inga fruktträd, inga bärbuskar, ingenting, förklarar Naturskyddsföreningens Monika Jakobsson.
Insekter må vara föga populära som grupp, men just fjärilar har framgångsrikt fångat mångas intresse. Kanske har de vackra färgerna gjort att vi tagit dem till våra hjärtan. Runt om i landet finns flera fjärilsträdgårdar som den i Vånsjö, och i Stockholm lockar Fjärilshuset många besökare.
– Men där har de bara exotiska fjärilar, flikar Monika Jakobsson in.
– Här på Vånsjö kan man få se våra inhemska sorter.
Guiden Teodor Norén står och pratar med några gäster. Han berättar varför det är viktigt att lära ut hur man ska hjälpa insekter med mat.
– Gör man inte det kanske man inte vet vad man missar innan det försvinner.
Plötsligt under intervjun får vi höra att årets första påfågelöga siktats i kryddträdgården, och det blir full aktivitet. Reporter, fotograf och samtliga gäster i trädgården spurtar dit, och kämpar med att ställa in rätt fokus på våra specialkikare innan krabaten hinner flyga i väg.
Synen av den röda fjärilen, flera centimeter stor, är imponerande.
– Det måste vara så här det känns att ta kokain! utbrister besökaren Alva Franzon.
– Det är det vackraste jag sett.
Vill man själv börja locka till sig fjärilar så ska man ha blommor som doftar mycket, och helst ska de vara blåa, vita eller gula, så att insekternas ögon kan uppfatta dem. Bekämpningsmedel är naturligtvis bannlyst. Ett tips från coachen är att plantera buddleja.
– Den kallas fjärilsbuske, så det ska man absolut ha, säger Allan Lundkvist, som hoppas att fler ska vilja få in lite insekter i trädgården, eller kanske rentav i balkongens blomlådor.
– Insekter är hotade i dag. Alla behöver hjälpas åt att få tillbaka dem.
Men det finns andra fördelar än de rent altruistiska att engagera sig i småkrypen:
– Att sitta i trädgården med kikare och en kopp kaffe, det är hundra procents avkoppling!