På torsdag klockan halv ett börjar försäljningen av årets majblommor. I år är den designad av 11-åriga Miranda från Luleå och är knallröd med svarta prickar, som en nyckelpiga.
Genom försäljningen av majblomman kan barn hjälpa andra barn. Den största del av intäkterna av försäljningen går till lokala bidrag för barn som har det lite sämre och som kanske inte har råd att vara med på aktiviteter, köpa skor till fotbollen, behöver en dator för skolarbetet eller kanske nya glasögon.
– Det viktigaste är att bidragen ger barnen möjlighet att vara med i gemenskapen med andra, säger Ulla Reuterskiöld i Majblommeföreningen i Enköping.
I Enköping samlade man in 120 000 kronor förra året genom majblommeförsäljningen. Barnen som säljer får tio procent av intäkterna från sin försäljning.
– För de som säljer är det ett första steg i entreprenörskap, man lär sig planera, var och hur man säljer. Och dessutom lär det ut solidaritet med de barn som har det sämre ställt, säger Maud Riesten i Majblommeföreningen.
De två senaste åren har försäljningen i Enköping minskat något. Vad det beror på är oklart.
– Vi märker en skillnad så vi har varit ut på skolorna och informerat om majblommeförsäljningen, det är lite avhängigt hur mycket lärarna kan ställa upp, säger Maud Riesten.
I år kan man för första gången betala majblommorna med sms-betalning, vilket man hoppas ska öka försäljningen. Det gör också att barnen slipper hantera kontanter i lika stor utsträckning.
Ansökningarna om stöd från majblommeföreningen är fler än vad man kan ge bidrag till.
– Vi behöver mer pengar att fördela utifrån de ansökningar vi får in, säger Maud Riesten.
– Det är jättemånga barn som känner sig utanför för att de inte har råd med kläder och avgifter. Och man kan se det på flera nivåer, både den individuella utvecklingen och samhörigheten med kompisar, säger Ingmarie Andersson, specialpedagog som jobbar med ansökningarna till Majblommeföreningen.
Majblomman i Enköping har knoppat av sig i det dagläger som hålls för barn i Bredsand varje sommar. Lägret är ett samarbete mellan bland annat Majblommeföreningen, Enköpings pastorat och Upplevelseförvaltningen. Det finansieras till största del av sponsorer. Ett 50-tal barn deltar varje år i lägret som hålls i två omgångar.
– Det är en insats som är viktig, den gör skillnad. Det är barn som inte har så många upplevelser under sommaren och de är helt uppfyllda av vad de varit med om, de berättar om lägret som det vore en jorden runtresa de gjort, säger Christel Larsson som jobbar som lägerledare för Enköpings pastorat.
Den som vill söka bidrag från Majblommeföreningen i Enköping hittar ansökningshandlingar på Majblommans hemsida.