En efter en har slutat i Enköping

För tre år sedan anställdes Bålstabon Peter Glans för att leda lasarettets akutläkarsatsning. Men en efter en av läkarna som skulle utbildas har slutat. Och nu har även Peter Glans lämnat lasarettet. Satsningen rann ut i sanden.

Floppade. Lasarettets satsning på akutläkarverksamhet rann ut i sanden.

Floppade. Lasarettets satsning på akutläkarverksamhet rann ut i sanden.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-08-25 17:00

Akutläkaren Peter Glans beskriver sig själv som desillusionerad. 2014 anställdes han på lasarettet i Enköping för att starta en ny akutläkarverksamhet på sjukhuset. Dessförinnan hade Akademiska sjukhusets akutläkarverksamhet lagts ner.

Peter Glans berättar att när han började på lasarettet var tanken från ledningens sida att organisera om medicinskt centrum och akutmottagningen skulle bilda en egen sektion, där han skulle vara sektionschef med medicinskt ledningsansvar och chef för sex-sju specialiserade akutläkare.

– Det var jättegoda intentioner, säger han.

Men eftersom han visste att det kunde vara mycket svårt att rekrytera färdiga specialister var man överens om att kliniken behövde rekrytera och själv utbilda sina akutläkare.

Fyra ST-läkare anställdes för att de skulle utbildas till akutläkare eftersom man inte heller lyckades rekrytera fler färdiga specialister.

Peter Glans upplevde att det inte gavs tillräckligt utrymme till projektet. Inga extra pengar sköts till för utbildningen av akutläkarna.

– Det är ett väldigt eftersatt utbildningsklimat och den psykosociala arbetsmiljön gjorde att först en och sedan en till droppade av, säger akutläkaren.

Han och de två som återstod började fundera över sin situation. När sedan Akademiska startade om med sin akutläkarverksamhet valde en att börja där. Den andra gick till Universitetssjukhuset Örebro.

Därmed var bara Peter Glans kvar som akutläkare. Han slutade i juni och började även han i Örebro.

Så här i efterhand konstaterar han att han inte alls fick göra det som han från början trodde att han skulle få ägna sig åt på lasarettet. Han har tillhört medicinskt centrum och där fått rätta sig i ledet och arbetat som internmedicinare.

– Jag har inte jobbat en enda minut som akutläkare. Det tog ut sin rätt. Man vill ju jobba med det som man är utbildad till.

För patienterna som kommer till akutmottagningen i Enköping innebär den uteblivna akutläkarverksamheten att de liksom tidigare till stor del får träffa icke legitimerade AT-läkare som är under utbildning.

Peter Glans tycker att den politiska ledningen, med sjukhusstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S), borde ha skjutit till mer pengar och gjort en satsning utöver den befintliga budgeten för lasarettet.

– Cheferna vill jag inte hänga ut. De har gjort sitt jobb efter bästa förmåga.

Han upplever att sjukvårdspolitikerna i Örebro har förstått att det behövs extra resurser för att genomföra motsvarande akutläkarsatsning, en insikt som han saknar hos politikerna i region Uppsala.

När nu Akademiska sjukhuset har dragit igång sin akutläkarverksamhet så gör sjukhuset det inom befintlig budget.

– Ska Akademiska lyckas behövs det mer öronmärkta pengar. Det vill till att våra regionpolitiker tittar sig runt och ser vad som händer i akutsjukvården i landet.

Med facit i hand anser Peter Glans att det egentligen var ett misstag att försöka bygga upp en akutläkarverksamhet på lasarettet. Det är helt enkelt för litet för att ha en akutläkarutbildning.

– Nu är det egentligen som det ska vara, att ST-utbildningen är på Ackis, och det kan lasarettet utnyttja genom att de kan komma till lasarettet och jobba.

Peter Glans är nu heltidsanställd akutläkarspecialist på Universitetssjukhuset i Örebro, där han även är studierektor för sjukhusets ST-utbildning av akutläkare. Han hoppas att det trots allt kommer att gå bra för akutläkarutbildningen och akutläkarverksamheten på Akademiska sjukhuset.

– Jag håller alla tummar i världen, säger Peter Glans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!