En bäver skjuten i ån

En bäver som levde i Enköpingsån har avlivats. Bävern sköts då det inte gick att använda fälla som planerat.

Bävern har orsakat stora skador på träd läns Enköpingsån, vid Åpromenaden.

Bävern har orsakat stora skador på träd läns Enköpingsån, vid Åpromenaden.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2018-05-09 11:06

Natten till onsdagen sköts en bäver i Enköpingsån av kommunens skyddsjägare.

Enköpings kommun har tidigare ansökt hos länsstyrelsen om att få avliva en bäver i ån genom jakt med fälla men det visade sig att den metoden inte gick att använda.

– Vi var tvungna att tänka om eftersom det inte gick att använda fällan på det sätt som krävs, säger park- och gatuchef Gunilla Eksudd.

Om det finns fler bävrar i ån är oklart men det är troligt då bäver även håller till i vattenparken.

Anledningen till att bävern avlivades var att den orsakat stora skador på träd längs ån vilket enligt kommunen påverkat växt- och djurlivet. De fallande träden har även bedömts utgöra en säkerhetsrisk för personer som rör sig i området. Bävern kan även dämma upp ån med översvämnngar som följd.

– Det här är inte ett beslut som vi har fattat lättvindigt, varken att avliva bävern eller att använda vapen inne i samhället, säger Gunilla Eksudd.

Kommunens beslut att avliva bävern har väckt ett stort engagemang från allmänheten. Många har ifrågasatt beslutet då man sett bäverns om ett värdefullt inslag vid ån.

Flera personer har hört av sig till kommunen och frågat om det inte går att sätta skydd runt träden så bävern inte kan gnaga på dem.

– Vi har satt skydd kring några träd, men skulle vi sätta skydd kring alla träd och buskar eller hägna in hela området skulle det kraftigt påverka hur området upplevs, säger Gunilla Eksudd. Om kommuninvånarna vill att vi ska fortsätta att ha det ungefär som idag – ett parkstråk längs med ån med många olika träd, buskar, planterade blommor och vilda växter, och ett gång- och cykelstråk som är lätt att ta sig fram på – kan vi inte ha bäver just där.

Kommunen har även fått frågan om varför man inte flyttat bävern.

– Frågan är mer komplex än att det är väldigt stressande för vilda djur att bli infångade och förflyttade, säger Gunilla Eksudd. Förutom att djuret kan avlida av stressen, krävs det tillstånd att flytta ett vilt djur, och tillstånd att placera den på någon annans mark. Om området är upptaget, kommer en ny bäver i de allra flesta fall att bli bryskt bortjagad av dem som redan finns där. Vilda djur som flyttas brukar dessutom snabbt börja vandra iväg, och dödligheten hos vandrare är väldigt stor.

Bävern är inte någon hotad art och det är allmän jakttid på bäver mellan den 1 oktober och 10 maj i södra Sverige. Det är därför inte troligt att man fått tillstånd att flytta bävern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om