Elevfrånvaro ska undersökas

Allt fler elever uteblir från lektioner, enligt lärare på Westerlundska gymnasiet.Rektor Jörgen Norman säger att saken ska undersökas.— Vi kommer nu att börja jobba med frågan och jämföra med andra skolor. Vi har i dagsläget ingen samlad bild av frånvaron, säger han.

Enköping2004-06-04 00:00
Elevernas frånvaro ska diskuteras och belysas i samband med att ett större arbete med att titta på elevernas betyg startar i höst.
— Våra elever har lägre betyg än snittet och när vi ska arbeta med det måste vi förstås också titta på hur frånvaro påverkar betygen. Vi ska snart börja betygsarbetet med en studiedag för personalen och sedan fortsätter vi i augusti, säger Jörgen Norman.
Enligt skolverkets statistik var den genomsnittliga betygspoängen 12,7 för de Enköpingselever som gick ut gymnasiet förra våren. Snittet för hela riket låg på 13,9 poäng.

Lägre snittbetyg
Som UNT tidigare har rapporterat har eleverna redan när de går ut grundskolorna i Enköping lägre betyg än snittet bland niondeklassarna i riket.
Om gymnasiebetygen hänger ihop med hög frånvaro är dock svårare att belägga. De enda frånvarorapporter som skickas in till gymnasiets centrala administration är i dag de som gäller elever som har varit borta så ofta att de inte längre kan räknas som studerande.
— När vi inte har lyckats hålla en person kvar i studierna måste vi skicka in uppgifter om det till CSN så att studiebidrag inte betalas ut på felaktiga grunder. Men för övrigt sker ingen central registrering av frånvaro, säger Jörgen Norman.
Enligt Anna Barklund, undervisningsråd på skolverket, finns ett samband mellan frånvaro och betygssnitt genom att eleverna i dag inte kan få något slutbetyg om de ofta har varit frånvarande. Men det påverkar inte det totala betygssnittet i negativ riktning - tvärtom.
— Det räcker att man uteblivit från en enda av de många kurserna så kan man inte få slutbetyg. Tidigare fick eleven icke godkänd i det ämnet, men i dag får lärarna inte sätta något betyg alls på elever som har varit borta för ofta, säger Anna Barklund.
Betygssnittet i riket har genom detta höjts. De som har lägst frånvaro är också ofta de elever som har högst betyg.

Attitydundersökningar
En annan av skolverkets undersökningar visar att för landet totalt så säger gymnasieeleverna att den olovliga frånvaron har minskat något under 1990-talet. 2003 svarade åtta procent av gymnasieeleverna i hela landet att de mycket eller ganska ofta var frånvarande utan lov.
Om siffran är högre för eleverna på Westerlundska gymnasiet återstår att se.
— Det vi har gjort är attitydundersökningar bland eleverna och dessa brukar stämma ganska väl. Men några siffror från kontroller av frånvaron finns inte. Det är till syvende och sidst kommunernas ansvar, säger Anna Barklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om