Ekologiskt i Örsundsbro
Stefan och Eva Eldh har nyligen börjat sälja ekologiska produkter i Örsundsbro. De hoppas att de närboende ska bli leverantörer genom att sälja exempelvis svamp och bär som de plockat själva till butiken.
Stefan och Eva Eldh kommer att sälja närproducerad och ekologisk mat och dryck eller som de kallar det hantverksmat i en konstbutik i Örsundsbro.
Foto: Tina Halldén
- Vi har gett oss sjutton på att det här ska bli en annorlunda butik med olika arrangemang och jippon, säger Stefan Eldh.
När de börjar prata om de olika idéerna de har blir det ett livligt samtal. De funderar bland annat på att låta leverantörerna komma och presentera sin mat, anordna matlagningskvällar och kurser.
- En viktig idé är att Örsundsbroborna ska kunna vara våra leverantörer. Vi bjuder in alla som plockar kantareller, ärtor, bönor eller dill att komma hit och sälja det här, säger Stefan Eldh.
De hoppas att om fler blir engagerade kommer de också att handla andra produkter och även rekommendera sina bekanta att besöka butiken.
Hittills verkar intresset stort. Paret får tips av alla de möter om leverantörer som borde passa deras koncept.
@3a Text ui:Enligt Statistiska Centralbyråns försäljningsstatistik för livsmedel för 2008 har också försäljningen av ekologiska produkter nått en ny rekordnivå.
Nu uppgår de till 3,4 procent av den totala försäljningen vilket kan jämföras med 2004 då den stod för 1,9 procent.
Tidigare hade paret ett företag som sålde fruktvin, men 2004 gick de i konkurs. Eva Eldh berättar att det tar ett tag innan man orkar starta om på nytt.
Stefan Eldh fyller i att han fick idén till det nya företaget då han fikade på kaféet i den lokal de nu hyrt in sig i.
- Jag har varit stamkund här och tack vare att jag går på kafé och latar mig kan vi nu genomföra det här, säger han och skrattar.
Hantverksbutiken behövde fler som hyrde in sig och sedan Stefan och Eva Eldh anmälde sitt intresse har det gått fort. Det tog bara några veckor innan de kunde få en plats i butiken.
De kallar sina produkter för mathantverk.
- Dels anknyter det till huset, men framför allt handlar det om att vi kommer att sälja mat från folk som är engagerade i vad de gör och som månar om maten på ett hantverksmässigt sätt, förklarar Eva Eldh.
En utmaning för dem är att många av produkterna är säsongsberoende.
- Det blir ett jobb att ha intressanta produkter även om det inte finns svamp, bär eller frukt, säger Stefan Eldh.
Salnecke Matlust kommer att sälja sina produkter fyra dagar i veckan, torsdag till söndag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!