Åklagaren: Fängelse för Galtkuppen

Åklagaren vill att två män som åtalats för stöld av militära terrängbilar från ett militärförråd i Hummelsta döms till fängelse.

Galtarna stals från ett militärförråd i Hummelsta i vintras. Försvarsmakten ändrade sina rutiner efter stölden.

Galtarna stals från ett militärförråd i Hummelsta i vintras. Försvarsmakten ändrade sina rutiner efter stölden.

Foto: Polisen

Enköping2021-10-14 19:00

– Fordonen var värda åtminstone tre miljoner kronor, de var av betydelse för rikets försvar och hade kunnat användas vid allvarlig brottslighet, summerade kammaråklagare Lena Jansson när rättegången om den spektakulära stölden avslutades på torsdagen.

Hennes slutsats är att de två män som åtalats för att ha klippt upp staketet till militärförrådet en kväll i vintras och kört ut med de sju ton tunga terrängjeeparna ska dömas för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Åklagaren yrkade på fängelse i minst ett respektive två år för männen. Båda är också åtalade för andra brott.

Stölden av fordonen, som går under smeknamnet Galten, blev mycket uppmärksammad och resulterade i skärpta rutiner hos Försvarsmakten. Båda jeeparna hittades övergivna ett par dagar efter stölden. 

Enligt åklagaren var gärningen planerad, även om inget talar för att männen visste exakt vilken typ av fordon som kunde finnas på området. Två kvinnor hade enligt åklagaren engagerats för att köra förövarna till platsen och hålla vakt utanför förrådet. 

Männen, båda i 30-årsåldern, erkänner intrånget på militärområdet. Den ene har även erkänt att han kört iväg med en av Galtarna, som enligt mannen hade nycklarna i tändningslåsen. Hans försvarare, advokat Per Svedlund, argumenterade för att det rört sig om en oplanerad impulsingivelse och ett utslag av "ungdomligt oförstånd", trots mannens ålder. Enligt försvararen var den militära effekten försumbar:

– De här fordonen har inte haft någon betydelse för rikets försvar, sade han.

Enligt försvararen ska brottet rubriceras som grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, istället för det allvarligare brottet grov stöld. 

– Det fanns egentligen ingen planering, han hade inte tänkt behålla fordonet och det fanns ingen tanke på att sälja det, sade Per Svedlund, som yrkade på att mannen ska dömas till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Den andre mannen nekar till stölden och hävdar att han lämnade militärförrådet innan bilarna stals. Enligt hans försvarare, advokat Jari Smolander, pekar mycket på att det i själva verket var en okänd man, som den medåtalade kamraten berättat om i polisförhör, som stal den andra Galten: 

– Det har egentligen inte vidtagits några utredningsåtgärder för att hitta den här personen och det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient till Galtarna, summerade försvararen.

Åklagaren lyfte för sin del fram uppgifter från den andre 30-åringen, som erkänt stölden, samt uppgifter från andra inblandade som pekar ut den åtalade mannen som förare av den ena Galten vid stölden. 

Ytterligare fyra män och två kvinnor är åtalade för att ha deltagit i Galtkuppen eller kört bilarna på olika platser i terrängen, bland annat i en skidbacke i Sala kommun. En av de åtalade männen misstänks ha kommit överens med de andra om att köpa en av Galtarna för 10 000 kronor. Mannen körde bilen till en p-plats i Västerås kommun och tipsade sedan polisen om var den fanns. Han är åtalad för grovt häleri men förnekar brott och uppger att han utsattes för hot och inte såg någon annan utväg än att köra iväg med bilen. 

Tingsrättens dom meddelas senare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!