''Drastiskt spara på äldres mat''
Det är tråkigt att maten får så låg prioritet när mat och måltider är så viktigt för hälsan och välbefinnandet hos äldre.Det säger Kerstin Gustafsson, forskare inom mat och äldrefrågor om att flera av Enköpings hemtjänsttagare i framtiden riskerar att få leva på fryst färdigmat.
Nämnden föreslår bland annat att all matdistribution tas bort ur riktlinjerna för bistånd från och med september. Mat kan levereras genom trygghetspaketet står det i förslaget. Men genom trygghetspaketet kostar en lunch 60 kronor och då måste vårdtagaren ändå värma den själv. I dag lagar kommunens kostenhet uppvärmd mat för 48—52 kronor per portion inklusive leverans.
30 personer arbetar med att leverera mat åt vård- och serviceförvaltningen. Hur det går med dessa tjänster vet inte kommunens kostchef Elinora Johansson än.
— Det här förslaget kom väldigt plötsligt för oss. Det verkar vara av det mer ekonomiska slaget och ligger inte i linje med vad gamla behöver för mat, säger Elinora Johansson.
Hemtjänsten kan handla
I dag bedöms 250 personer inte kunna klara sin egen matlagning. Den som inte vill eller har råd att köpa mat genom trygghetspaketet kommer att få hjälp av hemtjänsten som kan handla färdiglagad mat för flera dagar i taget åt pensionärerna, enligt vård- och servicechefen Anita Ahlström.
— Det finns även andra som levererar luncher, säger hon.
Kerstin Gustafsson är forskare vid Forsknings- och utbildningscentrum äldre och vid Uppsala universitets institution för folkhälso- och vårdvetenskap. Hon tycker att kommunernas besparingar blir mer och mer drastiska.
— I Uppsala kör Samhall ut sju matlådor åt gången till hemtjänsttagarna, vilket är oinspirerande för de äldre. Att säga att äldre klarar sig på färdigmat är att gå ytterligare ett steg längre, säger Kerstin Gustafsson.
Viktigaste tidpunkterna
Hon anser att det är viktigt att de individuella behoven tas tillvara hos äldre som behöver specialkost eller speciell konsistens på maten för att kunna äta bra. Hennes forskning visar att måltiderna är de viktigaste tidpunkterna på dagen för många gamla.
Andra förslag som vård- och servicenämnden ska ta upp för beslut 18 maj handlar om bortprioriteringar inom hemsjukvården, att timvikarier bara får sättas in från och med fjärde dagen då ordinarie personal är borta och att inga vikariat ska återbesättas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!