Personbilen deltog i en crusing-kväll med andra amerikanska bilar och var målad så att den påminde om en amerikansk polisbil. En polisman fick syn på bilen och gjorde en kontroll när fordonet stannat vid en bensinmack. Enligt polismannen hade bilen körts med blinkande blåljus och en siren med ett ljud som påminde om amerikanska utryckningsfordon. Föraren, en man i 20-årsåldern, polisanmäldes och åtalades senare vid Uppsala tingsrätt. Enligt åtalet hade mannen påkallat fri väg utan att ha rätt till det.
Vid rättegången nekade mannen till brott och förklarade att blåljusen inte kunnat användas eftersom strömkabeln varit urkopplad. Enligt polisen hade emellertid bilens passagerare i samband med stoppet på bensinmacken hoppat ur bilen, meckat med något under motorhuven och därefter visat upp den urkopplade kabeln. Polisen berättade att han tydligt sett de påslagna blåljusen på nära håll när fordonet passerade honom. Andra bilar hade väjt för bilens blåljus, enligt polismannen.
Tingsrätten tror på polisens uppgifter som anses klara och otvetydiga. Eftersom bilen signalerat med blå ljussignal i trafiken har det enligt domstolen varit fråga om "ett utövande av samhällets tvångsmakt", i enlighet med bestämmelserna om utryckningsfordon i trafikförordningen. Eftersom bilen inte är ett utryckningsfordon har föraren inte haft någon rätt att använda blåljuset. Han måste också ha förstått att agerandet kunde få andra trafikanter att förväxla bilen med en äkta polisbil under utryckning och hade därför i juridisk mening uppsåt till gärningen, enligt tingsrättens dom.
Inte heller mannens invändning om att det var passageraren som tryckte på knapparna till den urkopplade blåljusrampen biter på domstolen, som slår fast att han som förare var den som utan rätt påkallade fri väg. Slutsatsen blir att mannen döms för föregivande av allmän ställning. Straffet blir 50 dagsböter.