Sedan ett år driver Enköpings kommun ett Demenskafé i Stadsgården på Östra Ringgatan, i samarbete med Enköpings Demensförening.
Kaféet är en del i det omfattande arbete som kommunen gör inom demensvård och som blivit en förebild för mång andra kommuner i landet.
– Demens kallas även de anhörigas sjukdom och det finns ett stort behov för anhöriga att prata om det, man blir lätt isolerad med en demenssjuk anhörig, säger Karin Andersson i Demensteamet.
Kaféet hålls en gång i månaden och är välbesökt, främst av anhöriga till demenssjuka. Utöver demenskaféet ordnar kommunen kurser för anhöriga kvällstid, man driver dagverksamhet och Demensföreningen håller samtalsgrupper dagtid.
– Vi startade kaféer då vi såg att det fanns ett behov av en kravlös träffpunkt där man kan ställa frågor och få ökade kunskaper. Det har varit mycket tabu kring demens tidigare men det börjar ändras, säger Ulla Lundin, resultatenhetschef vid Demenscentrum.
I lokalen där ett femtotal personer samlats för årets första kafé har småpratet snabbt kommit igång. Kaffe och flera sorters hembakat, som Demensföreningen står för, hägrar men först blir det lite information från kommunens demensteam och från Demensföreningen som har ett digert aktivitetsprogram för året att presentera med grillkvällar, soppluncher, träffar och utflykter.
– Det behövs information om vilken hjälp man kan få och den här verksamheten fyller ett stort behov, säger Lillemor Erixon, ordförande i Demensföreningen.
Vid kaffebordet sitter bland annat Jan Granström som har en anhörig med demenssjukdom.
– Det är bra att kunna komma hit och prata av sig, alla har ju inte samma demenssjukdom och man kan få lite tips från andra, säger Jan.