"Den nya tidens folkbildning"

Det jäser i leden hos många som känner att de inte hänger med i den tekniska utvecklingen. Jan Wigdell beskrev tydligt läget i talarstolen i fullmäktige.

Engagerad. Jan Wigdell berättade om sitt medborgarförslag där han vill motverka det digitala utanförskapet.

Engagerad. Jan Wigdell berättade om sitt medborgarförslag där han vill motverka det digitala utanförskapet.

Foto: Anders Liljestrand

ENKÖPING2018-02-06 13:00

Hans medborgarförslag om digital utveckling har han skrivit som privatperson, men Janne Wigdell har under många år varit en av de drivande krafterna i HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, och i Synskadades förening.

Han var bland annat med och arrangerade den andra stora integrationskonferensen, med fokus på tillgänglighet, i Enköping i november 2016.

– Att motverka den moderna teknologins utanförskap kommer att bli den nya tidens folkbildning, säger han.

Wigdell hänvisar bland annat till uppgifter i EP-artiklar de senaste veckorna.

Vi har bland annat mött en 68-årig Hummelstabo som fick problem med telefonin efter ett samtal med en försäljare – och inte kunde häva köpet.

"Några dagar senare kom det en dosa som jag skulle koppla in. Sådant där förstår ju inte jag mej på, men jag försökte så gott jag kunde. Men jag fick det inte att fungera".

På biblioteket träffade vi några dagar senare en kvinna som deltog i aktiviteten "Vilse på nätet":

"Jag trodde aldrig att jag skulle känna mig så hjälplös i livet. Jag kan dansa och gå ner i spagat, men kan inte boka tågbiljett. Man känner sig handikappad".

I årets kommunala budget finns åtta miljoner kronor avsatta för digitala utvecklingsprojekt.

Perfekt, tänkte Wigdell och tänkte komma med några idéer.

– Men det visade sig att de här pengarna bara är riktade till kommunala förvaltningar, säger Wigdell som tycker att planerna ska utvecklas och vända sig även till föreningslivet och andra som har bra idéer.

Wigdell förklarar:

– Inom föreningslivet finns flera organisationer där en majoritet av medlemmarna inte har något digital kunskap. Man kanske har en äldre modell av en mobiltelefon men inget mer.

Han vill att kommunen utreder antalet Enköpingsbor som berörs av den moderna teknologins utanförskap. Han vill ha föreningslivet som en samverkanspart.

Jan Wigdell ser en risk i att en ensidig satsning på kommunala förvaltningar, och inte på alla Enköpingsbor, gör att "kunskapsgapet mellan förvaltningar och grupper av medborgare i onödan kan komma att bli än mer markant".

– Jag vet att det finns sociala fonder, kanske kan man använda medel därifrån till den här frågan, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!