Deltidskårer kan bli kvar
Vi ska försöka behålla alla deltidskårerna. Alternativet att lägga ner en kår helt och hållet finns inte.Det säger i dag Bengt Wahlberg (c). Löftet har partiet även avgivit tidigare i sitt eget handlingsprogram för Enköping.
Enligt brandmännen får de enligt lagen inte rökdyka vid en brand om de bara blir tre personer i insatsgrupperna.
Alla deltidskårer kvar
Politikerna i tekniska nämnden tog till sig informationen och bland andra Bengt Wahlbergs partikollega Folke Haegermarck (c) sade att man också ska titta på om en hel deltidskår kan läggas ner istället för att Enköping och Örsundsbro bantas och att Enköpings ordinarie kår mister en dagtidstjänst.
Men enligt räddningschefen för Enköping-Håbo, Roland Reuterwall, är det viktigt att ha kvar styrkor över hela kommunens yta. Hans utredning av hur räddningstjänsten ska spara på bästa sätt innebär att alla deltidskårer ska vara kvar.
Folke Haegermarck, som är ordförande för tekniska nämnden den nämnd som har hand om pengarna till räddningstjänsten, menar att det finns andra sätt att spara på.
— Det finns ett alternativ till att titta på. Vi skulle exempelvis kunna ta efter Håbo. I Skokloster har de ett brandvärn istället för en deltidskår, säger Folke Haegermarck.
Rycker in vid behov
Brandvärn innebär att kommunen endast betalar jourlön till en person åt gången. I dag får alla fyra personer i deltidskårerna betalt för att finnas på orten om något skulle hända.
— Genom ett brandvärn lägger man inte ner helt på en ort. De som finns hemma rycker då in vid behov och får betalt bara för dessa tillfällen, säger Folke Haegermarck.
Nackdelen är väl att man inte kan vara säker på att tillräckligt många brandmän är hemma då något händer?
— Ja, det är sådant vi får titta på, säger Folke Haegermarck.
I dag, tisdag, ska nämndens arbetsutskott diskutera deltidskårernas framtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!