Delningsekonomi vägen till hållbar framtid

Med siktet ställt mot framtiden har medlemmar i den internationella rörelsen Zeitgeist, TZM, samlats i Enköping för en veckolång konferens.

Internationella gräsrotsrörelsen Zeitgeist TZM samlas till ett veckolång kongress i Enköping.

Internationella gräsrotsrörelsen Zeitgeist TZM samlas till ett veckolång kongress i Enköping.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-07-03 15:00

Zeitgeist, tidsandan, bildades 2008 och samlar människor som vill styra världens utveckling mot långsiktig hållbarhet. Resursbaserad ekonomi, RBE, är rörelsens grundbegrepp.

– Det är resurser i form av naturtillgångar, mat och vatten som är basen för våra liv, och det som behövs är en delnings- eller fördelningsekonomi, inte en marknad där det är pengar som ger makt och inflytande, säger Lawrence Bishop, Enköpingsbo, innovatör och en av deltagarna.

På plats på tisdagen fanns ytterligare tio konferensdeltagare, och flera har anmält ankomst senare under veckan. I gruppen på tisdagen fanns Sverige, Norge, Finland, Polen, Italien, Tyskland och Brasilien representerade, och gemensamt för deltagarna var övertygelsen att en hållbar framtid för jorden och människorna kräver mera samarbete, och mindre konkurrens.

– Samhället måste förändras, nu är våld inbyggt i systemet med sociala och ekonomiska hierarkier och skapade bristsituationer. Vi måste skapa ett system där vi gemensamt och med hjälp av vetenskap och teknik bygger hållbara samhällen, säger Veronica Tarozzi från Italien, aktiv inom TZM sedan 2009.

Clifford Schilling är dataingenjör och var med och grundade TZM 2008:

– Brist på mediciner och terrorism är symptom på vad som är fel, inte roten till problemen, vad det handlar om är fördelning av resurser, säger Clifford Schilling.

Ett exempel på delningsekonomi som TZM-deltagarna framhåller är systemet med öppen källkod för dataprogram, med operativsystemet Linux som paradexempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om