Delad skolgård upprör
När Enöglaskolan i Enköping blev hemvist även för förskolebarn i januari i år krävdes en anpassning av skolgården för deras behov. Anpassningen hittills har bestått i att skolgården delades av på mitten med staket, och skolbarnens lekredskap, klätterställningar med rutschkanor, hamnade innanför förskolestaketet.
De flesta klasserna med sammanlagt runt 250 elever på Enöglaskolan har utgångar från klassrummen direkt till skolgården. I ena änden av skolan ligger paviljongen där förskolan flyttat in, i den andra börjar en vinkelbyggnad med expedition, matsal och gymnastiksal. Via stora entrén på framsidan går det att gå genom ett centralt kapprum förbi matsalen och ut på skolgården på baksidan. Det är den möjlighet som erbjuds barnen som har sina utgångar mot framsidan att nå baksidans skolgård.
När flyttningen av särskolan beslutades i höstas, förskolan flyttat in i januari och dess staket var på plats, blev skolgården på framsidan ett problem. Den naturliga förbindelsen med den andra delen av skolgården hade ju skurits av, och därmed tillgången till grusplanen med fotbollsmål och den mycket uppskattade skogskullen med många klätterträd. På främre skolgården finns en sandlåda, en spelplan med halvhög träsarg, tre basketkorgar och en förvaringsbod.
Så vi satte ihop ett förslag med olika tänkbara möjligheter att förbättra miljö på framsidan, men blev besvikna över svaret från parkavdelningen. I stort sett inget av förslagen mottogs positivt, och finansieringen ska skolan själv stå för, säger Veronica Haag.
Gungor sätts upp
Gungor hörde till det som barnen själva efterfrågat mest. Parkförvaltningen hänvisar till att det ska sättas upp gungor på den bakre skolgården. En utvidgning av lekytan genom att buskar tas bort och cykelparkeringen flyttas avvisades av parkförvaltningen, risiga buskage kan fungera som lekyta för barn, skriver Tomas Lindvall i parkkontorets svar.
Sara Forsblom är studerande vid Mälardalens högskola, institutionen för design och produktutveckling. Hon ska göra sitt examensarbete om möjligheterna att förbättra Enöglaskolans skolgård:
Inga stora kostnader
- Jag är förvånad över hur beslut tycks ha fattats utan att elever, föräldrar och personal har vidtalats eller konsekvenser utretts. Men det går att göra mycket utan alltför stora kostnader. Det viktigaste är att se hur barnen använder sin skolgård och vilka önskemål de själva har innan man börjar med förändringar, säger Sara Forsblom.
Hon kommer att göra planritningar över skolgården och lämna förslag till förbättringar som alla kan vara delaktiga i.
När förskolan flyttade in till Enöglaskolan avsatte teknikförvaltningen 1,2 miljoner kronor till investeringar i lokaler och yttre miljö. De pengar som återstår efter lokalanpassningar och staketinköp kommer att användas till att flytta ut lekredskapen som nu inhägnats på förskolegården till den bakre skolgården, samt till trafiksäkerhetsåtgärder och en lämnings- och hämtningsficka för föräldrarna till förskolebarnen på Enöglavägen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!