Christer Larsson är chef för Västmanlandsbataljonen och kom till övningen med de 35 personer som ingår i hans stab. De och övriga 400 män och kvinnor som övade möttes av ett övningsscenario som Hemvärnets stridsskola och Ledningsstridsskolan vid regementet satt ihop.
– Vi tränar på vad som kan hända om Sverige hotas av främmande makt, det är alltså inte krigstillstånd men läget är allvarligt och hemvärnet har mobiliserats, berättar Christer Larsson.
Hans och de övriga bataljonernas staber sitter i varsina moduler uppbyggda i Ledningsregementets stora träningsanläggning norr om E 18. Någon kilometer därifrån i lokaler nära Stockholmsvägen sitter de omkring 150 personerna i övningsledningen. I ett rum finns officerare från bataljonernas utbildningsgrupper vilkas uppgift det är att med ständigt ny information påverka spelets gång och testa de övande staberna.
Eftersom hemvärnet förutsätts samverka inte bara med militären utan också med myndigheter, kommuner och organisationer, finns också de representerade i övningsledningen. I en ”vit cell” sitter blåljuspersonal, räddningstjänst, ambulans och polis, och nära dem personal från kommuner och länsstyrelser. Media har en egen avdelning i övningsledningen, och beredskapen för falsk information är hög.
All information som kommer från övningsledningens olika delar till staberna ska sorteras, kontrolleras och ageras på:
– Det är vad övningen går ut på, att vi ska sätta upp fungerande staber, och se till att samband och samverkan fungerar så att hot kan avvärjas, säger Christer Larsson.
Han har varit aktiv i hemvärnet sedan 1984 och har sett hur hemvärnet förändrats från en bred organisation med omkring 100 000 medlemmar till dagens hemvärn, nationella skyddsstyrkor som de också heter, med 22 000 medlemmar.
– Hemvärnet är annorlunda uppbyggt i dag, den hyperlokala förankringen inte lika stark. Men i gengäld har vi ökat rörligheten, och precis som tidigare har hemvärnsmän och -kvinnor fördelen att ha civila jobb och tillsammans får vi stora kontaktytor i samhället, säger Christer Larsson.
Efter att under en period ha haft svårt att rekrytera personal till hemvärnet såg Christer Larsson en stor omsvängning i sitt område efter den stora skogsbranden 2014:
– Vi fick 75 nya hemvärnsmän direkt det året, och 2018 tog vi in 120 nya. I dag är 84 procent av våra poster besatta, säger han.