De tar strid mot lönesystemet

70 öre i månadslön. Det blev droppen för en flygofficer nyss hemkommen från den svenska Libyeninsatsen. Förklaringen till den magra lönen heter Prio, Försvarsmaktens resurs- och ekonomiledningssystem.

Fredrik Färnqvist och Susanne Brorson är kritiska.

Fredrik Färnqvist och Susanne Brorson är kritiska.

Foto: Lotta Lille

Enköping2011-10-23 20:47

Officeren beskrev under pseudonymen ”Lt M” alla turer runt löneutbetalningarna i ett blogginlägg som ledde till 46 kommentarer, de flesta kritiska till hur Prio fungerat.

Löner, utlands- och jourtillägg kommer ibland delvis, och ibland inte alls. Har något blivit fel ska det anmälas till försvarets HRC (Human Resource Center) för utredning och korrigering, och kanske kommer den tidigare uteblivna lönedelen månaden efter.

Prio införs stegvis i hela organisationen, tidsrapportering, löne- och materielhantering flyttades till Prio i september 2010. Drygt 16 000 anställda i Sverige och utomlands, berörs. Soldater som tjänstgjorde i stabskompaniet på NBG -11, Nordiska insatsstyrkan, vid Ledningsregementet i Enköping har fått vänta flera månader på sina semesterersättningar, och ersättningar för övningsdygn och övertider har försenats. Kompaniet avvecklades i juni.
– Soldaterna fick lämna pappersunderlag för sina löner till vår administrativa avdelning som tog hand om inmatningen i Prio. Om det beror på underlag eller inmatning kan jag inte säga, men ett tiotal soldater har vänt sig till mig när olika lönetillägg inte stämt, en av dem så sent som i slutet av september, säger major Per Beckman, stabschef för NBG -11.

NBG-soldaterna fick hjälp med Priorapporteringen. Merparten övriga anställda fick gå in i systemet efter självstudier via datorer. Lärarledd utbildning fick drygt 500 medarbetare i nyckelpositioner på de 35 förbanden runt om i Sverige.
– Meningen är att hela Försvarsmakten ska ha ett enhetligt system, och tanken är bra. Men att spara pengar genom att ta bort handläggare kombinerat med bristfällig utbildning, har gjort officerare till administratörer. Vi använder massor av arbetstid åt Prio i stället för det vi är anställda för, utbildning av soldater och officerare, säger Fredrik Färnqvist, löjtnant på Ledningsskolan vid Enköpings garnison.

UNT får kontakt med honom och hans kollega kapten Susanne Brorson via officersföreningen på Ledningsregementet. Att kolla lönebeskeden och själv räkna så att rätt jour- och tjänstetillägg betalas har blivit ett måste. Men allt syns inte på lönebeskeden.
– Att pensionsavsättningar inte gjorts sedan juli 2010 upptäckte jag av en tillfällighet, sånt syns ju inte på lönebeskeden. Efter fyra månaders utredning rättades det för en vecka sedan, säger Fredrik Färnqvist.

För Susanne Brorson som tjänstgjorde i Adenviken förra året blev Prio inte någon glad nyhet när hon kom tillbaka till Enköping:
– Lönebeskeden var fyllda av fel, semesteruttagen stämde inte. Övertider och övningsdygn misstämde, hela tidredovisningen var ett virrvarr. Dessutom har rullkortet som fungerar som ett cv försvunnit.
Att materielbeställningar ska göras till ett centrallager via Prio har inte heller lättat arbetsbördan för officerarna:
– Beställer man pennor kommer de om en vecka, eller sex veckor. Det tar också tid att hitta rätt chef med rätt behörighet i Prio som ska attestera beställningar och tidsredovisningar, säger Fredrik Färnqvist.

Att den löneförstärkning som följer hans nuvarande tjänst försvunnit i Prio har han inte ens försökt få rättat.
– Orka! säger han.

Flygofficeren, ”Lt M”, orkade inte heller fortsätta försöka få rättning, han skrev ett blogginlägg. Informationsdirektör Erik Lagersten på Högkvarteret läste, och tog upp fallet vid ÖB:s ledningsmöte för att åtgärdas som särskilt ärende. Flygofficeren har förhoppningsvis fått sin lön efter ingripande av informationsdirektör, ÖB, HRC och förbandschef.
– Det är oacceptabelt att anställda inte får sin lön. Fel kan uppstå av olika anledningar men måste självklart rättas så snabbt som möjligt. Ett antal åtgärder har satts in och HRC som varit underbemannat anställer nu successivt flera handläggare, säger Erik Lagersten.

Minst fyra miljarder kronor i stället för de först redovisade 2,5 miljarder kommer Projekt Prio att kosta Försvarsmakten enligt Statskontorets rapport från juni 2010.

Projekt Prio inleddes 2004, och målet är att Prio ska ersätta de omkring 160 olika datorsystem som försvaret har eller har haft, och bli ett enhetligt system för resurs- och ekonomihantering. Prio ska enligt Försvarsmaktens hemsida göra det möjligt att fördela rätt personal med rätt utrustning till rätt plats, och samtidigt göra ekonomiska konsekvenser av överblick- och styrbara. Systemen beställdes när Sverige fortfarande hade ett värnpliktsförsvar, och före Försvarsstrukturutredningen (FSU) som i våras bland annat föreslog att Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmaktens Logistik (FMLOG) skulle slås ihop.

Införandet av Prio sker stegvis, steg 1 och 2 har genomförda, steg 3 har påbörjats, och införande 4, där all personalinformation ingår, ska enligt plan vara slutförd 2012. Steg 3 berör i hög grad såväl FMV och deras externa aktörer som FMLOG, och också hantering av hemlig information. FSU föreslog att steg 3 skulle avbrytas i väntan på beslut om den framtida försvarsorganisationen. Om detta säger regeringens budgetproposition 2012 ingenting.

Statskontoret varnade i sin rapport för ökande kostnader, problem som uppstår med förändringar i organisationerna och för att arbetsuppgifter som skötts av specialister läggs över på chefer i linjen (officerare) och kräver deras tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om