De språkas vid och trivs

Varje onsdag under sommaren förvandlas det gamla Tingshuset till en träffpunkt för människor från alla världsdelar som vill träffas och prata. Och inte minst få en större förståelse för hur det är att leva i Sverige.

GLADA. Giulia Ray och Motaz Khouli arbetar med Språkkaféet och Konsthallen.

GLADA. Giulia Ray och Motaz Khouli arbetar med Språkkaféet och Konsthallen.

Foto: Thomas Gustafsson

ENKÖPING2017-07-14 13:06

Ett mer internationellt kafé än Språkkaféet är svårt att tänka sig. Ahmed Muhammed, 18 år och från Somalia, är en av dem som gärna besöker kaféet. Under onsdagen gjorde han det som sommarjobbare på kaféet.

– Det är kul att komma hit och träffa nytt folk. Det är också bra för mig att träna svenska. Jag kan hjälpa dem som är från Somalia och ännu inte lärt sig så mycket svenska, säger Ahmed och tillägger att han även förstår lite arabiska och kan hjälpa dem som talar det språket.

Vid bordet sitter även Susanne Öhrvall, Lobsang, Abdul Moti Khalil, Elke Bira, Osmanov Nehru, Bayan Khalil och Inger Ehrlewing. Det pratas om allt möjligt och folk gör sig förstådda på en blandning av svenska, engelska och gestikuleringar och ett och annat skratt. Den sociala betydelsen för dem som kommer hit är stor. Behovet av information är stort för många nyanlända. Och här går det även att prata om känsliga ämnen som kan orsaka kulturkrockar utan att det blir dålig stämning. Inger Ehrlewing nämner att i Sverige finns det en tradition att både kvinnor och män hälsar på varandra genom att skaka hand. Något som är svårt för de troende muslimerna Ahmed Muhammed och Bayan Khalil.

– Inom familjen är det en sak men med en kvinna utanför familjen är det inget som jag som muslim ska göra, säger Ahmed Muhammed.

Ahmed tror att det skulle kännas väldigt konstigt för dem som utövar islam på samma sätt som Ahmed om de skulle tvingas till att hälsa så. Att frågan har blivit en stor symbolfråga på politisk nivå är något han ännu inte noterat. Ahmed studerar fortfarande på gymnasiet och har inte tänkt så mycket på den saken. Men han är väl medveten om att många så kallade oskrivna lagar inte lärs ut i skolorna.

För Bayan Khalil, som är från Syrien, är det helt otänkbart att hälsa på en okänd man utanför familjen genom ett handslag.

– Jag får för min pappa men min tro hindrar mig från det, förklarar hon.

Ahmed Muhammed har bott i Enköping i fyra år tillsammans med sin familj och trivs ypperligt.

– Det är lugnt och skönt här.

Bakom Språkkaféet står Enköpings kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Syftet är att underlätta för svenskar och nyanlända att lära känna varandra och lära av varandra. Ett integrationsarbete som är uppskattat.

– Och vi ser gärna fler svensktalande här, säger Giulia Ray, integrationssamordnare i Enköpings kommun.

Vanligtvis hålls språkkaféet i stadsbiblioteket men i sommar är det gamla Tingshuset som gäller. Där pågår även öppen sommarsalong med flera utställare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om