Det handlar om studieinriktade elever som har siktet inställt på högskoleförberedande gymnasieprogram. Elevernas starka engagemang i sin skolgång har nu lett till att skolan måste revidera sina planer.
Emma Brandt, hennes bror Gustaf och några elever till behöver NO-ämnena i sitt grundskolebetyg för att komma in på de gymnasieprogram de vill till hösten 2011. Enligt Emma Brandt har rektor Anders Olsson och IV-lärarna känt till detta hela den gångna höstterminen. De hade enligt Emma också blivit lovade NO-undervisning efter jullovet.
Men NO-ämnen fanns inte med i undervisningen på IV-programmet nu i vår, och ett tag såg det ut som om de inte skulle kunna söka dit de ville med slutbetyg i tolv ämnen i stället för bara de åtta ämnen som ingick i skolans planering.
– Vi har rätt att få undervisning i NO också, och har drivit på hårt för att få det, säger Emma Brandt.
Hon tycker att de förklaringar som programrektorn Anders Olsson givit dem till att NO-undervisning inte erbjudits dem är svaga:
– De borde kunna anställa en lärare för de timmar som vi behöver i de här ämnena, tycker Emma Brandt.
Skolan har nu löst problemet med kemi- och fysikundervisning så att två av de fem elever det gäller får åka till Upplands-Bro två dagar i veckan och undervisas där:
– Men resorna tar orimligt mycket tid. Med vänte- och gångtider från järnvägsstationer tar det fyra timmar att komma till två 45-minuterslektioner. Det innebär dessutom att vi missar det mesta av en historielektion, och vi behöver ju slutbetyg i historia också. Idrottslektionen missar vi helt, och idrottsbetyget behöver vi det med, säger Emma Brandt.
Anders Olsson, rektor vid Jan Fridegårdsgymnasiet och ansvarig för bland annat IV-programmet, känner väl till problemen för de elever det gäller:
– Jag hade inte planerat för att ta med NO-ämnen i undervisningen eftersom jag inte fick veta förrän sista dagen på höstterminen att det fanns elever i gruppen som behövde slutbetyg i tolv ämnen till hösten då gymnasiereformen träder i kraft.
Men han säger att man nu arbetar för att göra det möjligt för eleverna att få den undervisning de behöver och har rätt till:
– Biologi kommer en av våra ordinarie lärare på programmet att undervisa i, och idrottslektion kommer de här eleverna att erbjudas då det inte kolliderar med resorna till Upplands-Bro.
Enligt Anders Olsson försöker man nu också ordna med lärarscheman så att även kemi, fysik och teknik ska kunna erbjudas på hemmagymnasiet i Bålsta för Emma Brandt och hennes kamrater:
– Jag hoppas att det ska vara klart inom ett par veckor, vi jobbar på det, säger Anders Olsson.
Emma Brandts kommentar till detta är:
– Det är bra om det blir så. Men jag menar att rektorn ljuger när han säger att han fick reda på väldigt sent att vi behöver NO. Det är hans ansvar att ta reda på vad som behövs och han har vetat från start i första terminen att det behövs NO, säger hon.