Förra veckan träffades deltagare i integrationsverksamheten Elvira för kvinnor. Temat var mode och kläder. Palestinierna Maha Alasaad och Sadesh Saleem visade sina vardagskläder från Irak. Fathia Mugrabi och Rimar Resho från Syrien visade sina kläder. Det som framkom är att oavsett tro eller ideologisk uppfattning har kläderna stor betydelse för den som bär dem.
– Jag bär praktiska kläder som jag brukar ha när jag arbetar hela dagen, säger Fathia Mugrabi, som bär en slöja.
Maha Alasaad bär en mer traditionell fotsid dräkt i extra fint tyg. Hon förklarar att den trots sin elegans klassas som vardagsplagg i sitt hemland.
Många, men långt ifrån alla, kvinnor som utövar islamsk tro bär någon slags slöja. Deltagarna får även lära sig att det finns ett mode även för kvinnor som bär slöja och dräkter. Det handlar således inte om att gå omkring i folkdräkt eller uniform. Kläderna är utan tvekan en markör för vilken religion, familj eller klan du tillhör. Mode är något som genom historien visar grupptillhörighet eller ekonomisk status, förklarar Marianne Stål, projektledare vid Enköpings kommuns integrationsenhet.
– Det som har hänt över tid är att kvinnor vill ha praktiska kläder, säger Marianne Stål.
Att träffas och visa kläder, som det gjordes i onsdags kväll, hör inte till vanligheterna för deltagarna i Elvira. Huvudsyftet är att de ska lära sig svenska och kunna komma ut på praktik och arbete. Vägen dit går genom att lära sig språket, de sociala koderna och hur samhället fungerar. Att träffas och sy är ett sätt att umgås och träna svenska, förklarar Marianne Stål.
– Det är bra att sysselsätta sig och arbeta med händerna. I gruppen fanns en och annan som kunde sy och vi i har en systuga som vi kan bruka. Vi vänder oss enbart till kvinnor. För kvinnor från olika kulturer, till exempel Syrien och Somalia, ser kvinnorollen ser annorlunda ut i deras hemländer än i Sverige. Vi vill stärka självförtroendet hos kvinnorna och att de ska känna att de är delaktiga i samhället, tillägger Marianne Stål.