Femton personer står och väntar på bryggan. Någon håller i en picknickorg och en annan i en solstol. Fiskarna i vattnet glänser när de snabbt ändrar rikting under ytan. Klockan närmar sig tio och den lilla färjan glider in mot bryggan.
– Kan du gå i land och knyta repet runt stolpen? säger Mikaela Ståhl till sonen Fabian Högberg.
Mikaela har snabbt fått lära sig att köra färjan sedan hon och Johan Ålander tog över gården på ön Bryggholmen i Mälaren i början av juli. Paret letade efter ett jordbruk vid vattnet och hittade en annons om att Bryggholmens gård var till salu.
– Vi är från Uppsala och ville hålla oss häromkring, säger Mikaela medan hon koncentrerat saktar ner färjan vid deras brygga.
Tidigare ägde Bryggholmsstiftelsen gården och men nu är det Johan och Mikaela som istället har hand om bland annat uthyrning av stugor, kanoter, gästhamnen och ser till att färjan körs till och från ön. Inte nog med det så driver de också öns enda café.
– Herkules, stanna där, säger Mikaela till sin hund som nyfiket går mot färjans kant.
När vi går av på ön möts vi av en päronallé som leder upp till huvudbyggnaden där caféet ligger. I 1800-talsbyggnaden planerar paret att efter en renovering i samma stil kunna ha sex rum till uthyrning.
– Vi har aldrig gjort något sådant här förut. Jag undrar om vi har förstått vad vi har gett oss in på, säger Johan och ler.
Att driva en gård med turistverksamhet ligger långt ifrån vad de båda arbetat med tidigare. Johan är kemist och toxikolog har arbetat på Kemikalieinspektionen och Mikaela arbetar som handläggare på regeringskansliet.
– Vi har tagit våra fritidsintressen steget längre, säger Mikaela.
Så snart de hinner planerar de att skaffa får, inte bara för att beta markerna utan Mikaela drömmer även om att en dag göra egen fårost och servera sina gäster. Johan skulle vilja börja odla humle och starta ett microbryggeri på ön.
I dagsläget har de runt femtio kunder om dagen i caféet. En siffra som de hoppas ska stiga. De pendlar de fortfarande till sina arbeten i Stockholm och Uppsala. Men med fler kunder och den planerade rumsuthyrningen hoppas paret att de i framtiden kan kan leva på verksamheten.
Mikaela bakar allt som serveras i caféet. Johan pekar ut rabarberna som växter i trädgården.
– Det var jättemycket rabarber där förut, men Mikaela har gjort en hel del rabarberpaj, säger han.