De är nyckeln till biologiska mångfalden

De skapar honung och vax, men bin är mycket viktigare än så. "De är viktigast för pollineringens skull", säger Klas-Olof Ohlsson, ordförande i Enköpings biodlare.

Bin lever på nektar och pollen och bidrar därför mycket till den biologiska mångfalden.

Bin lever på nektar och pollen och bidrar därför mycket till den biologiska mångfalden.

Foto: Jens Ökvist/arkiv

Enköping2019-09-04 10:00

Bin tillför mycket till naturen. De lever nämligen på nektar och pollen.

– Bin är otroligt viktiga för pollineringens skull, säger Klas-Olof Ohlsson, ordförande i Enköpings biodlare, och fortsätter:

– Det är viktigt att vi får en biologisk mångfald av såväl nyttiga som onyttiga växter. Sedan är det ju naturligtvis viktigt för en biodlare att även få honung och vax att sälja.

I Sverige minskar mängden vilda bin även om det är värre i andra länder i världen.

– I USA och andra länder pågår just nu en stor bidöd, säger Klas-Olof Ohlsson.

– Men i Sverige ökar just nu mängden bin, framförallt tambin. Det är inte alls lika illa här.

Vad bidöden helt beror på är ännu oklart, men man vet att sjukdomar, klimatförändringar och bekämpningsmedel är bidragande orsaker.

För någon månad sedan drabbades en biodlares bin i Hummelsta för den amerikanska bisjukdomen yngelröta. Sjukdomen är ett av flera hot mot den svenska bistammen.

– Det är en sjukdom som kommer och går. Yngelröta är lite som en influensa, man vet inte riktigt var den kommer ifrån, säger Klas-Olof Ohlsson.

– Yngelröta kommer inte varje år, även fast det i år har varit extremt mycket i våra trakter. Det blir en stor kostnad för biodlarna då man måste elda upp bisamhällen och sanera allt bivax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om