Arne Nordfors, ordförande för markägaren Trögds härads allmänningar, har varit i kontakt med Svensk Däckåtervinning (en insamlingsorganisation som hanterar producentansvaret för däck). Då fick han besked om att Svensk Däckåtervinning hämtar de dumpade däcken kostnadsfritt, om de samlas ihop på ett ställe.
– De hämtar alla däcken gratis på grund av att återvinningsavgiften redan är betald, både av konsument och däckföretag, berättar Arne Nordfors.
Det fungerar så att kunden betalar en återvinningsavgift när den köper ett nytt däck. Avgiften finansierar hämtning, bearbetning och återvinning däcket när det har blivit uttjänt. Eftersom hämtningen av däcken är gratis ter sig dumpningen i skogen som obegriplig.
– Förmodligen är det här svarta däckfirmor som inte vill redovisa, tror Arne Nordfors.
En annan sida av det inträffade är frågan om vem som ska ta reda på skräp som dumpas i naturen. Enligt flera domar är det kommunens ansvar, inte markägarens.
Mark- och miljödomstolen har i en dom från 2017 dömt till Heby kommuns nackdel i ett sådant miljömål. Bland annat cigarettpaket, ölburkar, fordonspanel, bagagehyllor, kylskåp, rester av en resårmadrass och en förmultnad byrå hittades i markerna i Heby.
Fastighetsägarens skogvaktare hade upptäckt de nedskräpade platserna och vänt sig till kommunens miljöenhet och uppmanat kommunen att städa. Kommunen ansåg att det var fastighetsägarens ansvar och förelade i ett beslut markägaren att städa upp.
Men först länsstyrelsen och sedan även mark- och miljödomstolen har gett markägaren rätt. Markägaren kan inte anses vara ansvarig för nedskräpningen, enligt dessa instanser. En lagtext om särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning åberopas i domen.