Då gör första nya bussen premiär

Nu ska snart den första av sex nya förskolebussar tas i bruk i Enköping.

Kommunen satsar vidare på bussar för 4- och 5-åringar. Den här bussen köptes begagnad från Borlänge 2013 och har tjänat kommunen sedan dess.

Kommunen satsar vidare på bussar för 4- och 5-åringar. Den här bussen köptes begagnad från Borlänge 2013 och har tjänat kommunen sedan dess.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2019-02-01 21:00

Det är barnen på den mobila avdelningen vid Kraftens förskola på Västerleden som 5 februari, på tisdagsmorgonen nästa vecka, får stiga ombord på den första nya bussen.

Under året som kommer är det tänkt att även förskolebarn i andra stadsdelar ska få en förskolebuss. Förra året beslutade politikerna att köpa in totalt sex bussar.

Det har gått lika många år sedan Ingvar Smedlund (M), dåvarande ordförande i skolnämnden, 2013 åkte premiärturen med den buss som har tjänat kommunen sedan dess.

Att låta äldre förskolebarn, det vill säga 4- och 5-åringar, upptäcka omvärlden i en förskolebuss ger, enligt kommunen, lägre kostnader och löser platsbrist i barnomsorgen.

Men verksamhetschefen för Enköpings förskolor, Monica Tägtström Bergman, ser även bussarna som ett framgångsrikt pedagogiskt sätt att arbeta.

– Vi ser att barnen får större möjligheter att vistas på olika platser i samhället, förklarade hon när tidningen i höstas berättade om beslutet att köpa in fler bussar.

Förskolebussar

Så här beskriver Enköpings kommun verksamheten med förskolebussarna:

En förskolebuss är en avdelning med äldre förskolebarn (4-5-årsåldern). Bussen utgår från en och samma förskola där föräldrar lämnar och hämtar. På morgonen kör bussen maximalt en halvtimme enkel resväg till den plats där dagens förskoleverksamhet ska bedrivas. Det kan vara en strand, en lekpark, ett bibliotek, ett museum eller någonstans i skogen. Barnen sitter säkert i bilbarnstolar och pedagogerna som kör har specialutbildning. Under dagen äter barnen riktig, lagad mat och det finns plats i bussen för inomhusverksamhet om det skulle vara aktuellt. Det finns även toalett och förvaringsutrymmen i bussen. På eftermiddagen kör bussen tillbaka till förskolan.

Forskning som gjorts på förskolebussar i olika svenska kommuner visar att barnen är friskare än barn på stationära avdelningar. Barnen blir också självständiga och bra förberedda för den kommande skolgången och får uppleva mer av närsamhället än många andra jämnåriga.

Enköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!