Byggmotståndare känner sig lurade

5 700 Enköpingsbor skrev på listorna mot byggplanerna i Bredsand och Storskogen.Men frågan om folkomröstning kommer inte att tas upp i kommunfullmäktige på grund av att personnummer på alla som skrev under inte fanns med på listorna.

Enköping2004-08-28 00:00
- Det handlar om tystnadens taktik, säger Kenneth Hällbom, en av initiativtagarna till nätverket Lungan.
Under torsdagen hade nätverket som består av många olika föreningar i Enköping, samlat ihop 15 av kommunens kommunfullmäktigepolitiker till en vandring genom de marker som är aktuella för utbyggnaden.
- Vi vill att de ska få en upplevelse av skogen så att de kan besluta med eget ansvar. Vi vill inte att någon ska kunna gömma sig bakom vad tjänstemännen har utrett, säger Kenneth Hällbom.
Ett annat argument är att många av kommunfullmäktiges ledamöter bor på andra sidan Enköping eller på landsbygden. Flera har aldrig tidigare varit inne i den skog de ska besluta om.
Redan i tisdags sade kommunstyrelsens arbetsutskott ja till detaljprogrammet. Programmet innehåller cirka 300 bostäder i Storskogen och cirka 200 i Bredsandsskogen. Den juridiskt bindande detaljplanen ska politikerna besluta om i nästa skede.

Beröm för medborgardialog
Kommunalråden Bengt Wahlberg (c) och Margareta Rinman (m) är nöjda med den omfattande medborgardialog som kommunen har arrangerat. Båda skulle ändå gå med på vandringen eftersom de tycker att det alltid är bra att se saker på plats.
- Många är nöjda med medborgardialogen. Vi har fått beröm från länsstyrelsen för arbetssättet, säger Margareta Rinman.
Hon och Bengt Wahlberg håller med om att det också finns en stor grupp som fortfarande är missnöjd.
- Men medborgardialogen var inte till för att vi skulle ändra oss, utan för att alla skulle få vara med och utforma planerna, säger Bengt Wahlberg.
Men motståndarna mot byggplanerna känner sig lurade.
- Inte förrän under det allra sista mötet sa man klart och tydligt att frågan aldrig hade handlat om att bygga eller inte, säger Kenneth Hällbom.
Han tycker det känns som om de varit en bricka i spelet, där det ser bättre ut inför länsstyrelsen och andra om Naturskyddsföreningen med flera tunga organisationer har deltagit i dialogen.
- Men det finns ju fortfarande chans för fler politiker att ändra sig och det är det vi hoppas på. Översiktsplanen som politikerna lutar sig emot, togs för elva år sedan. Mycket har ändrats sedan dess i synen på hur viktig tätortsnära natur är för dem som lever inne i samhällen och städer, säger Kenneth Hällbom.
Promenaden under torsdagskvällen slutade sent. Jonas Nyström från Naturskyddsföreningen sade per telefon att han var nöjd med vandringen, att politikerna hade lyssnat och att de vandringar av det här slaget är ett bra sätt att påverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om