Byggelever går ljus framtid till mötes

De som har gått byggprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping tjänar mest av alla elever från Uppsala läns gymnasieskolor. Byggeleverna i Enköping känner sig mycket riktigt som vinnare.

Albin Carlsson, Oliver Algeson och Poramet Chittapong har haft en termins praktik.

Albin Carlsson, Oliver Algeson och Poramet Chittapong har haft en termins praktik.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-01-12 19:00

De känner att de har valt rätt. Tidningen får en pratstund med några elever i tvåan på bygg- och anläggningsprogrammet på Westerlundska gymnasiet. De har haft en termins praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL), och praktiken gav ett kvitto på att de har valt rätt.

– Det var lärorikt och kul, säger Lukas Wärn.

– Ja, det kändes bra och roligt, säger Edvin Berglind.

Även Poramet Chittapong, Oliver Algeson och Albin Carlsson är nöjda efter att ha fått prova på yrket på allvar på sina APL-platser. Enda nackdelen var möjligtvis vädret under höstterminen, enligt Oliver Algeson, men han konstaterar att en byggnadsarbetare naturligtvis måste gilla läget och vädret.

Det är enligt Svenskt Näringslivs sajt gymnasiekvalitet.se som de som har läst byggprogrammet på Westerlundska gymnasiet tjänar mest av alla elever i Uppsala län fem år efter examen. De tjänade i snitt 26 625 kronor i månaden fem år efter skolan.

Kristin Lindgren, rektor för programmet, och Glenn Zeste, en av programmets sex yrkeslärare, tror att branschen ser något av en extra kvalitetsstämpel hos den som har gått utbildningen på just Westerlundska gymnasiet.

– Vi har varit väldigt måna om att bara ta in 30 elever per läsår. Vi vill ha kvalitet på utbildningen. Det ska synas att det är en elev från byggprogrammet på WGY på ett bygge, säger Glenn Zeste.

– Vi har även ett väldigt mottagande och väldigt intresserat näringsliv i Enköping, säger Kristin Lindgren.

Intresset från näringslivet bevisas av att eleverna i allmänhet inte har några svårigheter att få APL-platser, en praktik som fungerar som ett skyltfönster i yrket och i förlängningen kan ge jobb.

Många av de företagare som tar emot dagens elever har faktiskt själva gått på programmet.

– Mina gamla elever har startat eget nu och det är otroligt roligt, säger Glenn Zeste.

De talar även om den goda sammanhållningen mellan årskurserna och inriktningarna (trä, måleri och betong).

Förutom att yrkesutbildningen så gott som alltid ger ett jobb i slutändan finns också möjligheten till högskolebehörighet på byggprogrammet.

– Man kan få både en yrkesutbildning och högskolebehörighet. Då har du två ben att stå på, säger Kristin Lindgren.

Två som kanske börjar på utbildningen nästa år befinner sig i lokalerna denna dag.

Robin Sjödin och Malik Leinonen går i årskurs 9 på Entréskolan. De har en prova-på-dag på byggprogrammet och gillar uppenbarligen vad de får prova på.

– Jag kanske ska gå här eller på elprogrammet, säger Robin Sjödin.

– Jag ska gå här, säger Malik Leinonen som har bestämt sig.

Valet till gymnasiet 2019/2020

Den 9 januari öppnade webbansökan för val till årskurs 1 på Westerlundska gymnasiet och andra gymnasieskolor inför höstterminen 2019.

Den 14 februari är sista ansökningsdagen. Då stänger webbansökan.

Den 9 april är den preliminära antagningen klar för hela regionen. Det går att se var man kommit in på för något på antagningswebben i Dexter (Dexter är de kommunala gymnasieskolornas system för närvarohantering, studieplaner och betyg).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!