Bristen på bostäder hindrar människor från att förverkliga drömmar om att själv kunna bestämma var man vill leva. Bostadsbristen är inte enbart ett storstadsfenomen. Tvärtom hindras regelmässigt små kommuner av regeringens snedvridande subventionspolitik. 240 kommuner uppger att det råder brist på bostäder. Centerpartiet driver på för att ändra lagar och regler så att kommunerna ges möjligheter att underlätta och främja byggande utanför centralorten.
Genom en medveten markpolitik kan kommunen främja byggandet på landsbygden, med exempelvis dubbla markanvisningar. Regelförenklingar måste vara mer långtgående på landsbygden utan krav på detaljplan.
Det måste råda en större frihet för markägare och lokala byggföretag att få bygglov beviljade också för lägenheter och småhusområden utanför planlagda tätorter. Det är fler förändringar som Centerpartiet anser är viktiga:
Möjligheten att komplettera byggnader för lantbruk borde omfatta byggnader för gårdsförsäljning, övernattningsrum, anställda och besökare.
Underlätta samverkan kring VA-lösningar.
Upphäv strandskyddet för att få fram attraktiva bostäder.
Inför privat initiativrätt, så en lokal byggherre tillåts genomföra en planprocess med stöd av översiktsplanen. Stämmer planen med kommunens riktlinjer ska den kunna antas direkt.
Utöka de riktade kreditgarantier som infördes under Alliansregeringen för att underlätta och ge bättre lånevillkor för den som väljer att göra en bostadsinvestering på landsbygden.
Underlätta för hyresrätter med en friare hyressättning. Fler hyresrätter behövs på mindre orter.
Ge bostadsbolagen möjlighet att sprida kostnader för bostadsinvesteringar.
Regeringen har en politik som går ut på att belöna de kommuner som redan har planer framme och bygger. Centerpartiet kan inte se hur det ytterligares skulle stimulera bostadsbyggandet att strö miljarder i byggbonusar över dem som inte behöver dem och lämna småkommunerna i sticket.
Många föredrar hyresrätter. Centerpartiet vill införa mer marknadsanpassade hyror för då blir rörligheten större.
Det är extra svårt att få igång bostadsbyggandet om marknadsvärdet på nya bostäder är osäkert. En annan plan för avskrivning skulle behövas för att klara en nyinvestering, som skulle bidra till att stärka en ort långsiktigt. En snabb översyn av redovisningskraven behövs, främst för kommunägda bostadsföretag som har ett uppdrag från sin ägare att klara bostadsförsörjningen åt kommunens invånare.
Uppfattningen om att det byggs mycket i Stockholm, Göteborg och Malmö är felaktig. De positiva tecken vi ser är en utveckling i kranskommuner, samt i andra större städer. Det är i sig positivt, men det räcka inte och bidrar endast marginellt till en utveckling av byggandet i hela landet.