Bus kom hem – efter tio år

För tio år sedan försvann Anna Stafbergs katt Bus spårlöst. Men så, för en vecka sedan, ringde telefonen från Uppsala katthem...

Hemma hos Anna Stafberg och Dennis Starkenberg i Veckholm finns ny fyra katter som håller efter mössen.

Hemma hos Anna Stafberg och Dennis Starkenberg i Veckholm finns ny fyra katter som håller efter mössen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-05-08 20:50

Det var när Anna, som är uppvuxen i Örsundsbro, pluggade på folkhögskola som hennes pappa tog hand om hennes två katter i sitt torp utanför Uppsala. Bus och Mys var då två år gamla.

Men en dag försvann Bus.

– Vi hoppades jättelänge att han skulle komma tillbaka, gick längs vägarna och letade och satte upp lappar. Jag tittade efter honom i flera år efter att han försvann, berättar Anna som numera bor i Veckholm med sambon Dennis Starkenberg och katterna Mys, Sotis och Zingo.

Tiden gick och till slut var Anna säker på att Bus var borta för alltid. Mys hade hunnit fylla tolv år.

Men för drygt en vecka sedan fick Anna ett meddelande från Uppsala katthem. De hade fått in en upphittad katt som var id-märkt i hennes namn.

– Jag var på jobbet och det första jag tänkte var att jag hade ju stängt in katterna innan jag åkte hemifrån. Sen tänkte jag att det måste vara min systers katt, säger Anna.

Insikten om vilken katt det var blev lite av en chock.

– Jag blev helt stum och bara satte mig ner på en stol, säger Anna.

Sambon Dennis åkte direkt och hämtade Bus. Det blev en hel del tårar vid återseendet mellan matte och katt.

– Han hade haft det så hemsk och öronen var sönderfrusna. Men nu får han det tryggt och kommer att bli bortskämd, säger Anna.

När tidningen anländer till Veckholm möter Bus kullbror Mys upp på grusplanen, brunspräcklig precis som sin bror som väntar inne i huset. Han är ännu så länge måttligt road av återföreningen med sitt syskon.

– Bus nosar på Mys som fräser. Småkatterna nosar mest och igår var det nära att Bus började leka med Zingo, säger Anna som har gott hopp om att alla katterna kommer att bli bra kompisar i framtiden.

Enligt katthemmet har Bus de senaste fem åren hållit till i en vedbod hos en äldre man som gick bort i våras, bara någon mil från platsen där han försvann. Han har fått mat men varit mycket skygg. En granne tog hand om Bus och lämnade honom till katthemmet.

– Han var väldigt fet i pälsen och luktade lite av djur så troligen har han varit vid nån gård. Nu är han väldigt matglad, och väldigt, väldigt kelig, säger Anna.

Med tiden kommer Bus att få gå ut. Nu håller han mest till under en säng men kommer ibland upp i tv-soffan för att titta på Game of Thrones med sin familj.

– Han har precis börjat gå nedför trappen så han får gå ut först när han känner sig hemma i huset. Sen får vi se hur hönsig jag blir när han ska släppas ut, säger Anna.

Att familjen nu har fyra katter verkar både Anna och Dennis mycket nöjda med.

– Det passar i ett gammalt trähus på landet med möss i, säger Dennis med ett leende.

ID-märkning

Genom att id-märka en katt är chansen mycket större att man kan återförenas om katten kommer bort.

Id- märkning kan ske genom tatuering/tångmärkning i örat vilket görs av veterinär.

Katter kan även märkas med mikrochip och går då att identifiera hela livet. Chipmärkning görs av veterinär eller utbildad id-märkare.

Avläsare för att chipmärkningen ska kunna ses brukar polis och djurhem ha och Svenska kennelklubben har hand om ägarregistret för katter.

Genom att märka med både tatuering och chip är det säkrare att katten kan identifieras.

Källa: Svenska kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!