Granskningen är genomförd med syfte att bedöma hur landstinget respektive varje kommun i länet säkerställer att det finns en tillfredsställande samverkan mellan kommun och landsting. Detta för att se om det finns en ändamålsenlig verksamhet för barn och unga med psykisk ohälsa.
I granskningens sammanfattning kan man läsa att ”Enköpings kommun inte har några ingångna avtal för samverkan med andra verksamheter som är involverade i barn och unga med psykisk ohälsa”, och att ”avsaknaden av samverkansavtal med Enköpings kommun försvårar arbetet för medarbetare både inom kommunens verksamheter och landstingets verksamheter, då bland annat ansvarsfördelningen inte är tydliggjord”.
– Det som granskningen kommer fram till är ju i första hand det som rapporten säger, att det saknas samverkansavtal med Region Uppsala (landstinget), säger kommunrevisionens ordförande Bengt-Åke Gelin (M).
Barn- och ungdomspsykiatrin är sedan förra året nedlagd i Enköping och endast en mobil lösning har funnits tillgänglig en gång i veckan, som EP skrivit tidigare. Granskningen visar också att trycket ökat på varje individuell verksamhet inom kommunen till följd av nedläggningen och att det tycks saknas gemensamma kartläggningar mellan verksamheterna. Ett faktum som kan leda till att ärenden faller mellan stolarna.
– Hur samarbetet ser ut internt bland kommunens olika verksamheter kan jag inte uttala mig om. Det jag kan säga är att det är fem enheter som är inblandade i sådana här frågor, så det är ju viktigt att det finns rutiner, säger Gelin.
Hur fortsättningen gällande frågor om barn- och ungdomspsykiatrin ser ut är enligt Gelin svårt att svara på. Ett antal förslag på åtgärder har dock lagts fram i rapporten.
– För Enköpings del har jag räknat det till att det finns 28 olika åtgärdsrekommendationer. Hur kommunen väljer att hantera dem vet jag inte än, men jag hoppas att de följs i största möjliga mån. Sedan kan det vara så att det finns godtagbara orsaker till varför en rekommendation inte följs – ekonomiska skäl till exempel.
Bland rekommendationerna finns bland annat att kommunstyrelsen, socialnämnden, skolnämnden, utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden bör genomföra kartläggningar för att utreda var behov finns för att upprätta samverkansavtal med Regionen.
Efter granskningen har nu revisorerna begärt in ett svar från de olika enheterna inom kommunen.
– Det är viktigt att det här följs upp ordentligt och se vilka åtgärder som planeras. Alla parter ska sätta sig efter semestern tillsammans med Region Uppsala för att diskutera detta, säger Bengt-Åke Gelin.